Roladki ze schabu ze szpinakiem

Roladki ze schabu ze szpinakiem i fetą to urocze mięsne zawijaski z zielonym farszem. Smakują wybornie na ciepło i na zimno w formie wędliny. Myślę, że idealnie nadają się na wielkanocny stół. Tutaj znajdziecie spis przepisów na Wielkanoc.

Roladki ze schabu ze szpinakiem i fetą
inspiracja
roladki ze schabu ze szpinakiem, rolada ze schabu ze szpinakiem, mięso ze szpinakiem, rolady ze szpinakiem, zawijany schab ze szpinakiem


1 kg schabu
sól, pieprz, płatki chilli
300 g mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
ser typu feta
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Schab rozkroić na płaski płat (albo poprosić o taki w sklepie), który rozbić lekko tłuczkiem - powinien być troszkę grubszy niż na kotlety. 
Szpinak rozmrozić - wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać przeciśnięte przez praski czosnku i smażyć przez kilka minut.
Farsz zostawić do ostudzenia.
Oprószyć mięso z dwóch stron solą, pieprzem i płatkami chilli.
Płat schabu wysmarować szpinakiem, na to rozkruszyć trochę sera fety i ciasno zawijać w roladkę - końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby się rulon nie rozpadł, można też powbijać wykałaczki przez środek. 
Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. w naczyniu żaroodpornym. 
Roladki ze schabu ze szpinakiem doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno w formie wędliny.
Świetnie smakują z dodatkiem chrzanu - ja podałam z Przysmakiem chrzanowym z Ekologia spod strzechy.

roladki ze schabu ze szpinakiem, rolada ze schabu ze szpinakiem, mięso ze szpinakiem, rolady ze szpinakiem, zawijany schab ze szpinakiem

7 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować na święta!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie! :) Skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba mam już pomysł na niedzielny obiad! Coś pysznego zapewne, muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow smakowicie to wyglada :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fenomenalnie. Przepięknie

    OdpowiedzUsuń
  6. I love You! Zapisuję przepis i w najbliższym czasie na pewno go zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger