Śledzie smażone w zalewie octowej

Naszym rodzinnym przepisem są śledzie smażone w zalewie octowej, to nieco kaszubski sposób na przygotowanie marynowanych śledzi, które bardzo lubię. Bazę stanowią smażone śledzie, jak je zrobić dowiecie się tutaj. Zazwyczaj przygotowujemy je z białą cebulą, ale tym razem skorzystałam z łagodniejszej czerwonej, dzięki czemu marynata zyskała piękny, różowy kolor.

Śledzie smażone w zalewie octowej
śledzie smażone w occie, śledzie w occie, marynowane śledzie
5 szklanek wody
szklanka octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 listków laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
5 czerwonych cebul

Przygotowanie rozpocząć od przygotowania smażonych śledzi (przepis).
Cebulę pokroić w krążki. 
Połączyć wodę z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cebulą i zagotować. 
Ostudzić, zalać zalewą śledzie ułożone w głębokim naczyniu. 
Śledzie smakują najlepiej po 48 godzinach. 

śledzie smażone w occie, śledzie w occie, marynowane śledzie



3 komentarze:

  1. Witam. Dodałem przepis na swoją stronę. W kategorii kuchnia dodaje po jednym przepisie z blogów kulinarnych. Pozdrawiam
    www.docinek.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyciągnęły mnie kolory i smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w rodzinie babcia na każde święta smażyła śledzie. Kiedyś znienawidzone, teraz ukochane!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger