26 kwi 2015

Dorsz w sosie kaparowym

Jakiś czas temu zorientowałam się, że nie ma na moim blogu dorsza, którego bardzo lubię. Postanowiłam to naprawić i serwuję prosty przepis na dorsza w sosie kaparowym. Po inne przepisy na ryby zajrzycie tu - klik.
Dorsz w sosie kaparowym
dorsz z kaparami, dorsz w sosie, dorsz w sosie koperkowym

300-500 g dorsza ze skórką (najlepiej filetu)
sól, biały pieprz
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia

300 ml śmietanki 30%
3 łyżki kaparów
mały pęczek koperku
sól, biały pieprz

Doprawić rybę solą i białym pieprzem.
Rozgrzać olej na patelni i tuż przed smażeniem obtaczać rybę z dwóch stron w mące (nadmiar strzepać).
Smażyć rybę po około 3-4 minuty z każdej strony na umiarkowanej mocy palnika.
Przełożyć rybę na ręcznik papierów, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do rondelka wlać śmietankę, dodać kapary, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zagotować, wylać na talerz i wyłożyć rybę z plasterkiem cytryny.


dorsz z kaparami, dorsz w sosie, dorsz w sosie koperkowym

dorsz z kaparami, dorsz w sosie, dorsz w sosie koperkowym

1 komentarz :

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF