Wielkanocne jajka galaretki

Wesołego Alleluja! Pogodnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w gronie rodziny przy stole zastawionym smakołykami życzę wszystkim moim Czytelnikom.

Wielkanocne jajka galaretki
jajka galaretki, jajka z galaretki, wielkanoc jajka galaretki

6 skorupek po jajkach
0,5 l bulionu warzywnego
4 łyżeczki żelatyny
mieszanka warzyw (groszek, kukurydza, papryka)
kilka plasterków szynki konserwowej
natka pietruszki

Przygotować skorupki od jajek np. po wykorzystaniu jajek do jajecznicy czy ciasta - zrobić nożem małą dziurkę na czubku jajka, wylać jajko, skorupkę umyć i wysuszyć.
Bulion podgrzać (ma być gorący, ale nie wrzeć), dodać do niego żelatynę i dobrze wymieszać, odstawić do ochłodzenia.
W skorupki nakładać pokrojoną szynkę, warzywa i natkę.
Zalać letnim/chłodnym bulionem i włożyć do lodówki w celu stężenia (trzymać jajka w pojemniku na jajka lub specjalnych plastikowych komorach do jajek z lodówki). 
Przed podaniem obrać i podawać np. na sałacie.

jajka galaretki, jajka z galaretki, wielkanoc jajka galaretki

jajka galaretki, jajka z galaretki, wielkanoc jajka galaretki


7 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł!
    Wesołych Świąt i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Radosnych Świąt Dusiu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego nie ma pinterest? :( Chciałam sobie zachować. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że jest tak potrzeba - pomyślę o tym Karola :) A zachować można na chwilę obecną dodając do zakładek

      Usuń
    2. Karola już dodane :)

      Usuń
    3. Super! :D Pinterest jest mega wygodny! Dzięki! :)

      Usuń
  4. ze zwyklej przyzwoitosci wyapdaloby podac zrodlo inspiracji

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger