Sernik zebra

Jeszcze te 3 lata temu mama mówiła do mnie "ucz się, gotuj, piecz już teraz to może się nauczysz lepiej to robić niż ja". Szczerze mówiąc? Udało się. Przy pieczeniu bardzo rzadko zdarzają mi się porażki, uwielbiam piec słodkości, ale boję się piec serników, "bo często opadają" (tak mówią), ale nie ten - ten jest idealny! Wyszedł przepiękny, zjawiskowy, ale też smakował rewelacyjnie - rozpływał się w ustach. Przepisy na inne serniki:


Sernik zebra
sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik
150 g herbatników
50-80 g rozpuszczonego masła

1 kg twarogu na sernik w wiaderku
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao

Herbatniki skruszyć w blenderze lub tłuczkiem na pył i połączyć z rozpuszczonym masłem.
Masę zagnieść - ma przypominać mokry piasek i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 21 cm.
Twaróg delikatnie zmiksować z budyniem, a potem stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej miksując.
Wbijać jajka po kolei - kolejne dopiero, jak poprzednie dokładnie się zmiksuje.
Dodać ekstrakt, zmiksować aż się połączy i masę rozdzielić na dwie miski. 
Do jednej cześći dodać kakao i zmiksować aż masa równo ściemnieje.
Masę twarogową wylewać podobnie, jak robi się ciasto zebra, czyli: na środek wylewać większą łyżką najpier jasną część, potem wylać łyżkę ciemnej masy, znowu biała, potem ciemna i tak naprzemiennie aż skończą się nam masy.
Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. - piec tak przez 15 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
Potem zostawić sernik w piekarniku, wyłączyć temp., a drzwiczki uchylić i zostawić tak najlepiej na całą noc.

sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik

sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik

sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik

sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik

sernik zebra przepis, sernik w paski, sernik dwukolorowy, sernik zebrowy, sernik jak zebra, sernik zebra przepis dobry, dobry przepis na sernik, prosty przepis na sernik, przepis sernik

W aranżacji na wielkanocnym stole.



16 komentarzy:

  1. Sernik uwielbiam, a Twój prezentuje się wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie i mega apetycznie :3

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, sernik wygląda bardzo apetycznie. Lubię, gdy ciasto nie jest nudne, gdy ładnie wygląda bo to dodatkowo zachęca do jedzenia. Sa tez ciasta, gdzie smak nadrabia wygląd, ale wolę takich nie piec, bo zawsze jestem jakaś taka niezadowolona z tego, że jednak nie wszystko dopięte jest na ostatni guzik.

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna zebra - koniecznie muszę wypróbować Twój przepis Dusiu:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  5. Sernik to ulubione moje ciasto, a ten sernik prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest to chyba najładniejszy sernik jaki widziałam! Muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) czekam na zdjęcie do albumu czytelników :)

      Usuń
  7. Ho, ho, ho :) Rosnie nam naprawdę utalentowany bloger ;) Mam przeczucie, ze niedlugo Twoj blog będzie mial te swoje przyslowiowe pięć minut i będzie naprawdę bardzo znany, a Ty razem z nim :) Wiem, ze zazdrosc to grzech, no ale dla takiego daru, jakim to wielkim darem niezaprzeczalnie jest Twoj talent do pisania, warto nawet zgrzeszyc :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytac Twoje wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za te przemiłae słowa, ciepło na serduszku się zrobiło :)

      Usuń
  8. Mam przepis na ciasto zebrę, ale nie pomyślałem nigdy, żeby zaaranżować go i stworzyć sernik :) Wygląda super, a smak podejrzewam, że jest obłędny! Jakich używałaś herbatników, zwykłych petit beurre? Zastanawiam się nad użyciem czekoladowych ciastek, ale nie wiem czy nei będzie zbyt czekoladowy ten sernik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam maślanych herbatnikow z Lidla czy Biedronki. Myślę, że bardzo fajnie będą pasować kakaowe czy czekoladowe, ale raczej nie oreo. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszny. Od lat zajadamy się "zebrą", ale wersja z sernikiem.....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W jaki sposób trzeba wykładać masy, żeby tak ładnie ciasto wyglądało? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak napisałam łyżka po łyżce, raz jasna masa raz ciemna

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger