Szybki dżem truskawkowy

Nie lubię stać długo w kuchni, cenię sobie szybkie przepisy, ale i smaczne! Lubię konfitury długo gotowane, ale sama takich nie robię, tym bardziej, że są pozbawione wartości odżywczych. Dzisiaj przepis na prosty i szybki dżem truskawkowy z użyciem konfitur fixu (dostałam w prezencie od firmy Diamant i się polubiliśmy), w którym można wybrać sobie ilość cukru dodawaną do owoców. 

Szybki dżem truskawkowy
3 słoiczki
dżem truskawkowy, konfitura truskawkowa, prosta konfitura truskawkowa,

1 kg truskawek
450 g cukru
konfitur-fix

Truskawki umyć, pozbawić szypułek - część owoców zmiksować blenderem na mus, a część zostawić w całości lub pokrojone na pół.
Do garnka wrzucić owoce, konfitur-fix i cukier. 
Mieszać, co jakiś czas, a po zawrzeniu gotować 3 minuty. 
Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem.

dżem truskawkowy, konfitura truskawkowa, prosta konfitura truskawkowa,

dżem truskawkowy, konfitura truskawkowa, prosta konfitura truskawkowa,

5 komentarzy:

  1. Witaj! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taki robię,zazwyczaj na raz z 3 kg owoców,smaczny dżem wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy trzeba taki dżem pasteryzować jeszcze?
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli włożymy w jeszcze gorące słoiczki to raczej nie trzeba

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger