Tort z falbankami

W kwietniu moi wspaniali Rodzice obchodzili 30-stą rocznicę ślubu i z tej okazji postanowiłam przygotować im przepiękny tort. To było wyzwanie, bo mama powiedziała - ma być różowy i z truskawkami! Lubię się rozwijać, więc postanowiłam po raz pierwszy przygotować krem na bazie bezy szwajcarskiej oraz udekorować tort w falbanki :). Wyglądał zjawiskowo, ale też smakował rewelacyjnie! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam niżej.

Tort z falbankami i truskawkami
(krem na bazie bezy szwajcarskiej)
tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

do nasączenia biszkoptu:
1,5 kieliszka wódki
sok wyciśnięty z cytryny

krem do przełożenia biszkoptów:
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilkanaście truskawek

krem na bazie bezy szwajcarskiej:
450 g miękkiego masła
6 białek
1,5 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka różowego barwnika w żelu

Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny przekroić na 3 części, każdy blat nasączyć wódką z sokiem cytrynowym.
 Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.
Wmieszać cukier puder i ekstrakt.
Dodać kilka przekrojonych truskawek, wymieszać - kremem przełożyć biszkopty (pomiędzy blaty wyłożyć plasterki truskawek) oraz rozsmarować krem na wierzchu i bokach tortu.
Przygotowanie kremu na bazie bezy: białka wlać do miski metalowej, dodać cukier i ustawić misę nad kąpielą wodną.
Podgrzewając, cały czas mieszać rózgą białka aż cukier się rozpuści - nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu palcami. 
Odstawić do lekkiego ochłodzenia, a następnie ubić całość aż masa będzie sztywna i bardzo gęsta - potrwa to około 10 minut.
Po tym czasie stopniowo dodawać masło po małych kawałkach i miksować dalej (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być) aż krem z rzadszego stanie się naprawdę gęsty.
Dodać ekstrakt, barwnik i wymieszać. 
Przełożyć krem do szprycy z tylką łezką i dekorować w falbanki - trzymamy szprycę skierowaną końcówką do dołu, węższa i ostra część końcówki w stronę naszego ciała i wyciskamy falbanki, tak jak na tym filmie - KLIK.

tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy

tort z falbankami, ruffle cake, tort różowy, tort dla dziewczynki, krem beza szwajcarska, tort truskawkowy




10 komentarzy:

  1. Piękny! Miło, że znalazłam blogerkę z mojego miasta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przeuroczy!
    Moi Rodzice w tym roku będą mieli 31, może nawet uda mi się coś dla nich przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób, robi efekt a do tego jest pyszniutki :)

      Usuń
  3. Czesc :) Bardzo lubie czytac Twoje posty, są swietne, niezmiernie często się w nich odnajduje, lub czerpie z nich inspiracje :) Naprawde, pisz czesciej, bo dzieki Tobie moje dni nabieraja koloru :) A niestety bardzo często jestem z powodu zdrowia uziemiony w domu na kilka dni :( No nic, pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusiu,Twoje torty coraz piękniejsze - ten jest idealny:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, moja kochana czytelniczko z całego serduszka dziękuję :)

      Usuń
  5. Ale cudny aż żal go kroić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dusiu, Twoja Mama musiała być zachwycona tortem :) Zastanawiam się tylko jaka była reakcja Taty na taki różowy torcik, hihi ;) Sposób dekoracji piękny, zdarza mi się dość często piec torty ale zawsze przy ozdabianiu nie miałam pomysłu co zrobić, teraz z chęcią poeksperymentuję z różnymi końcówkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger