Krewetki po tajsku

Krewetki po tajsku to chyba mój ulubiony sposób na krewetki. Niezwykle aromatyczne smaki z nutą pikantności i sprężyste krewetki to coś pysznego! Koniecznie spróbujcie też klasyków:


Krewetki po tajsku
krewetki tajskie, krewetki aromatyczne, krewetki w maśle, krewetki po tajsku przepis


tygrysie krewetki
2 cm kawałek imbiru
3 szalotki
2 ząbki czosnku
papryczka chili
sok z połowy limonki
pół kostki masła
łyżeczka oleju kokosowego
2-3 listki limety
sól, płatki chilli

Imbir pokroić na cieniutkie paseczki, szalotki w kosteczkę, czosnek w plasterki, papryczkę, jak najdrobniej. 
Rozmrożone krewetki obrać z pancerzyków, zostawić tylko ogonek - naciąć je potem wzdłuż i wyjąć jelito, czyli czarną nitkę. 
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać imbir, szalotkę, czosnek oraz przyprawy. 
Dołożyć masło, krewetki i liście limety i smażyć około 3 minut razem.
Na koniec doprawić solą i płatkami chilli.
Podawać z np. grzankami.

krewetki tajskie, krewetki aromatyczne, krewetki w maśle, krewetki po tajsku przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger