Kwiaty czarnego bzu w cieście

W tym roku wreszcie udało mi się znaleźć kwiaty czarnego bzu z dala od miejskich zanieczyszczeń i przygotowałam dosyć modne w tym sezonie kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Kwiaty są niezwykle słodkie i bardzo aromatyczne. 
Więcej przepisów z użyciem jadalnych kwiatów tutaj - cykl biolog w kuchni.


Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

kilka gałązek z kwiatami czarnego bzu
jajko
pół szklanki mąki
1/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki wody
łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do miski wlać mleko, wodę i wbić jajko - wymieszać trzepaczką.
Dodać mąkę i cukier  - połączyć aby powstało gładkie ciasto.
Odstaw ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej,  umyte i osuszone kwiaty zanurzać w cieście i kłaść na patelnię.
Smażyć na złoto z dwóch stron.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem (łodyżki najlepiej obciąć, bo są gorzkawe).



3 komentarze:

  1. To musiało smakować niebiańsko :)
    Ja też się cieszę, bo w tym roku znalazłam w końcu czarny bez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku kwiaty czarnego bzu już dawno przekwitły. :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger