Zupa kukurydziana

Prosta zupa kukurydziana, którą przygotowałam z przepisu z książki. Osobiście wolę bardziej zupę krem z kukurydzy po tajsku, jednak ta wersja jest mniej wymagająca i mniej kosztowna.

Zupa kukurydziana
"Mała wielka uczta" P. Stępień 
zupa krem z kukurydzy


300 g kukurydzy z puszki
cebula
łyżka oleju
5 dużych ziemniaków
1,5 l wywaru warzywnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta nitek szafranu

Na oleju w rondlu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Zalać ją bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz przyprawy i gotować jeszcze 5 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać śmietankę i zagotować.
Podawać z nitkami szafranu i szczypiorkiem.

zupa krem z kukurydzy

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger