Cukinia faszerowana

Pyszny, letni obiad? Cukinia faszerowana!

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną
2 większe cukinie
szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody + 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu do pieczenia
500 g mięsa mielonego z indyka
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka zielonej czubrycy
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
jajko
kilka plasterków żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)
sól

Ugotować kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu - przelać kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną wodą w rondlu z dodatkiem soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie wodę i będzie miękka.
Odstawić do ostygnięcia.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Kaszę wymieszać z mięsem, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. 
Gotową mieszanką napełniać cukinie które ułożyć w naczyniu żaroodpornym - na dno wlać wodę lub bulion. 
Piec papryki w temp. 180 st.C. przez 30 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku sera- zapiekać jeszcze przez 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger