28 sie 2015

Klopsy w sosie z mleczka kokosowego

Dobry makaron to połowa sukcesu w wydaniu pysznego dania - makarony Czaniecki 5-jajeczne to niebo w gębie. To makaron tak dobry, że można wyjadać go prosto z durszlaka. W sosie z mleczka kokosowego i mięsnymi kulkami smakował wybornie. 

Klopsiki w sosie z mleczka koksowego 
500 g mięsa mielonego
cebula czerwona
jajko
czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, pierz czarny, pieprz ziołowy, zielona czubryca
mleczko kokosowego + pół szklanki śmietanki 30%
2-3 liście limetki
3 szalotki
imbir suszony pół łyżeczki
olej do smażenia
do podania makaron Czaniecki

Cebulę drobno pokroić i wymieszać z mięsem, jajkiem, bułką i przyprawami.
Uformować mięsne kulki i podsmażyć je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 
Szalotki drobno posiekać podsmażyć na oleju na innej patelni, zalać mleczkiem kokosowym i wrzucić liście limetki oraz suszony imbir.
Jeśli sos będzie bardzo gęsty rozrzedzić go dodatkiem śmietanki, wrzucić klopsiki, nakryć pokrywką i gotować razem kilka minut.
Podawać na makaronie - u mnie 5 jajeczny Czaniecki.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF