Leczo z cukinią i pieczarkami

Leczo z cukinią i pieczarkami to mój nowy pomysł na leczo. Przepis na leczo jest prosty, idealny na lato, pełny letnich warzyw. Dla mnie idealny jest bez kiełbaski, ale wiadomo, że dla męska publiczność bloga będzie zachwycona. Skoro węgierskie leczo to dodałam pieczarki, wyszedł taki oszukany gulasz, ale bardzo dobry. Przy upałach nie zapominajcie o piciu odpowiedniej ilości wody - dziękuję Smaki Południa, że o mnie dbacie.

Leczo z cukinią i pieczarkami
leczo, leczo przepis
2 cukinie
350 g pieczarek
4-5 czerwonych papryk
2 cebule : biała i czerwona
pół cytryny
3 ząbki czosnku
2 laski dobrej kiełbasy
2 pomidory malinowe lub puszka pomidorów
szklanka wody lub bulionu
zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie rozpocząć od pokrojenia warzyw (cukinie w krążki, paprykę w kwadraciki, cebulę w piórka), kiełbasy (w krążki) i pieczarek (w plasterki).
W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę aż będzie szklista - po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
W między czasie na drugiem rondlu lub patelni podsmażyć na rumianko kiełbasę.
Dodać kiełbasę do cebuli i wrzucić pieczarki, które skropić sokiem z cytryny i smażyć około 10 minut.
Wrzucić krążki cukinii, zalać całość wodą przegotowaną lub bulionem i dusić pod przykryciem aż cukinia zmięknie.
Dodać paprykę oraz pomidory - doprawić do smaku przyprawami i gotować kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Gotowanie danie podawać z ryżem.


leczo z cukinią, leczo, leczo przepis

leczo z cukinią, leczo przepis, przepis na leczo

leczo z cukinią, cukinia przepis, przepis na leczo

Leczo z cukinią i pieczarkami

4 komentarze:

  1. Leczo z cukinii bardzo często gości na stole w moim domu, jednak jeszcze nigdy nie dodawałam do niego pieczarek... Z chęcią wypróbuję ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/08/leczo-z-cukinia-i-pieczarkami.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robie to leczo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger