26 wrz 2015

Chleb domowa piekarnia recenzja

W cyklu pożeraczka książek, który istnieje dzięki Księgarni Internetowej Gandalf.com.pl tym razem:

"Chleb. Domowa piekarnia"
Piotr Kucharski
Wydawnictwo Pascal
Piotra Kucharskiego na pewno kojarzy większość z Was, choćby z telewizji śniadaniowej. Cenię go za spokój, ciepło i płynącą z głosu pasję. Bardzo byłam ciekawa książki.



Książka idealnie odzwierciedla autora - jej początek rozpoczynają rodzinne historie i tradycje opatrzone starymi zdjęciami, które dodają autentyczności całej publikacji. Z przyjemnością przeczytałam cały wstęp, czego zazwyczaj nie lubię robić. Tu od pierwszych słów czuć, że to będą niesamowite przepisy. Mnie urzekła cała rodzinna historia.



Publikacja jest o pieczeniu i zawiera koło 70 przepisów na różne pieczywa, w tym przeróżne chleby, bułki czy włoskie chlebki. Nie ukrywam, że chleb piekłam kilka razy i nigdy na zakwasie, a drożdże były mi jakieś straszne. Po przeczytaniu szczegółowych opisów i porad trochę bliżej zaprzyjaźniłam się z drożdżami, nie są już mi straszne! 


Dla pragnących rozpocząć przygodę z pieczeniem chleba na pewno przyda się dział o zakwasie, okazuje się, że tak naprawdę nie potrzeba wielkich umiejętności by zrobić zakwas.


Przepisy napisane są przejrzyście i jasno - pojawią się łatwe, nieskomplikowane przepisy, ale także wymagające większej ilości składników. Są chleby pszenne, żytnie, kukurydziane, ciabatty i wiele innych. Nie udało mi się przetestować jeszcze przepisu, bo wymagają one nieco cierpliwości - odpowiedni czas wyrastania, potem po zagniataniu znowu wyrastania i pieczenia, trzeba sobie to dobrze rozpracować - ale chleb pszenny zaznaczony do wypróbowania (na razie ten na drożdżach). 


Dla mnie to, co istotne w książkach kulinarnych to też fotografie! Tutaj to jest mocna strona książki - piękne, apetyczne zdjęcia pieczywa - bajka! Co prawda fotografią nie zajmował się autor, ale on przygotowywał pieczywo i je stylizował także miał w tym swój udział.





Ostatni dział książki to potrawy z chlebem i do chleba, bardzo pomysłowy zabieg na dodanie kilku przepisów od siebie. W książce są to np.żurek, zupa cebulowa, ciepłe kanapki, sałatki czy tosty z malinami.

Koniec książki to krótki indeks alfabetyczny.

"Chleb.Domowa piekarnia." Piotra Kucharskiego to książka dla prawdziwych pasjonatów, których nie goni czas, lubią zagniatać ręcznie ciasto, kochają tradycje i pragną zgłębić sztukę kulinarną, jaką jest pieczenie chleba. Pięknie wydana książka!

3 komentarze :

  1. Lubię takie książki pełne ciepła :)
    Tego pana nie znam, ale po tę książkę sięgnęłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Czy pieczenie w piecu opalanym drewnem tez jest uwzględnione w książce? Pytam gdyż na zdjeciach nie moge dopatrzeć info o pieczeniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zwróciłam uwagi szczerze mówiąc, ale mogę sprawdzić - tylko że temperatury to nikt Ci nie poda, bo przecież to zależy od drewna, momentu jego spalania itp.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF