Kompot ze śliwek na zimę

Pamiętam takie domowe kompoty ze śliwek, które robiła moja mama. Zimą smakowały rewelacyjnie! Teraz i ja spróbowałam swoich sił w kompocie na zimę. 

Kompot ze śliwek na zimę
inspiracja
kompot sliwki

2-3 kg śliwek
cukier biały
cukier trzcinowy
cynamon

Umyte śliwki pozbawić pestek i porozkładać w słoikach do 3/4 wysokości.
Do każdego słoika wsypać po 2-3 łyżki cukru (dawałam 2 łyżki białego, łyżkę trzcinowego).
Dodatkowo można wsypać cynamon.
Zagotować wodę i wrzątkiem zalać słoiki - po chwili szczelnie zamknąć.
Pasteryzować przez 30 minut w piekarniku - 130 st.C. 

kompot sliwki

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger