Ogórki curry

W tym roku przygotowałam oprócz ogórków musztardowych także równie słynne w internecie ogórki curry. Te moje ogórki curry są z dużą ilością papryki, którą bardzo wszyscy lubimy. Jestem niezwykle ciekawa, jak będą smakować. Podobno smaczne są nawet po tygodniu, ale ja moje otworzę dopiero zimą.

Ogórki curry - papryka


2 kg ogórków gruntowych

zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
2 łyżki soli
łyżka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka pieprzu w ziarnach
 2 łyżeczki gorczycy

Ogórki pokroić na plasterki (można pomóc sobie tarką od sprzętów agd) - ogórki można obrać, ale ja zostawiłam skórkę, będą bardziej chrupiące.
Składniki marynaty zagotować i zostawić do wystygnięcia.
Do wyparzonych słoików (np. w piekarniku - 120 st.C. 10 minut) nałożyć ogórki do 3/4 wysokości.
Następnie zalać je zalewą, zakręcić i pasteryzować od zagotowania przez 15 minut (mniejsze słoiki 10 minut). 
Odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.








1 komentarz:

  1. Stara, sprawdzona mieszanka, która idealnie oddaje smaki jesieni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger