Ogórki musztardowe

W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam sałatkę z ogórków do słoików i zimą naprawdę pozytywnie nas zaskoczyła, dlatego w tym roku odważyłam się zrobić po raz pierwszy jeszcze inne, dosyć słynne w internecie ogórki. Ogórki musztardowe jeszcze przed pasteryzacją świetnie smakowały, zalewa jest rewelacyjna i polecam Wam zrobić.

Ogórki musztardowe


2 kg ogórków gruntowych

zalewa:
5 szklanek wody
szklanka octu 10%
szklanka cukru
2 łyżki soli
4 łyżki musztardy (u mnie kaszubska z ziarenkami gorczycy)
2 łyżki musztardy miodowej

do każdego słoika:
po 2 liście laurowe
po 3 kulki ziela angielskiego
po 3-4 ziarenka pieprzu czarnego

Umyte ogórki pokroić w plasterki - używam do tego celu tarki z blendera. 
Składniki zalewy oprócz musztardy zagotować, wystudzić, a następnie dodać musztardę i wymieszać.
Słoiki wyparzyć - myję słoiki, wycieram i wstawiam do piekarnika na 120 st.C. trzymam przez 5-10 minut i wyjmuję. 
Do każdego słoika włożyć 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu. 
Następnie włożyć ogórki i zalać je zalewą, najlepiej do 2/3 wysokości. 
Pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Po pasteryzacji odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. 
Wyszło mi 5 słoików po ok 400 ml.







2 komentarze:

  1. koleżanka kiedyś poczęstowała mnie takimi musztardowymi ogórkami i były przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być bardzo smaczne te ogórki. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger