Program Paired Sheraton Sopot

Program Paired to nowy kulinarny program marki Sheraton, który stworzony jest w oparciu o światowe kulinarne trendy. Paired - to selekcja lokalnych przekąsek w towarzystwie win premium lub piw rzemieślniczych. Program, a w zasadzie karta przekąsek dedykowana jest osobom, które szukają czegoś nowego, niebanalnego, nowych wrażeń kulinarnych.
Paired jest jednym z pierwszych etapów transformacji marki Sheraton w ramach planu Sheraton 2020. Program dostępny jest w hotelach Sheraton na całym świecie, my poznaliśmy menu dostępny w Lobby Barze 512 w hotelu Sheraton w Sopocie.


Czy ja znalazłam swoją ulubioną kulinarną parę? 
Paired to poznawanie lokalnych smaków w nowoczesnym wydaniu, dlatego regionalne produkty w tym menu są dobrze widoczne np. kaszubskie sery, śledzie, regionalne kiełbasy czy kaszubskie truskawki.





Miałam okazję obserwować prawdziwych mistrzów kuchni przy pracy. Podziwiałam precyzję, z jaką powstają te małe kulinarne cuda, z jaką pasją zastępca szefa kuchni hotelu Sheraton Marek Soczewka opowiada nam o produktach i zaraża chęcią do eksperymentowania i szukania nowych wrażeń smakowych, by potem dzięki wiedzy sommeliera Andrzeja Strzeleckiego delektować się tymi przekąskami w towarzystwie dobranych win premium, które podkreślały smak potraw.




 1. pstrąg bałtycki, marynowane jabłko, emulsja ze szczawiu - wino Henri Bourgeois Sancerre Les Barrones 2014, Loire, France


Pstrąg bałtycki, a w zasadzie troć miała zwarte i delikatne mięso, które zostało podkreślone smakiem szczawiu i jabłek marynowanych w soku z kiszonych ogórków. Wino, które zaserwowane do tej przekąski charakteryzuje się dużą kwasowością i owocową nutą. 






2. buraki, kozi ser - wino Marchesi de Frescobaldi Castello di Pomino 'Pomino Bianco' 2013, Tuscany, Italy

Wędzony kozi ser prosto z Kaszub w towarzystwie buraków to w zasadzie już dobra klasyka, a towarzystwie włoskiego wina to pełnia smaku. 




3. bałtycki śledź, ceviche z czerwonej cebuli, kwaśna śmietana, malina - wino  Allendorf Rudesheim Berg Roseneck Riesling Erstes Gewachs 2013, Rheingau, Germany

To mój faworyt, moja kulinarna para - nieco korzenny śledź z charakterystycznym ceviche z cebuli z wyraźną nutą kolendry zbalansowała kwaśna śmietana i sos z malin, a pełni szczęścia dodał niemiecki Riesling (bogaty w kwasowość, długi finisz, Riesling to idealny szczep, który współgra z kuchnią polską). 



4. wędzona kaczka "pierśnik", puree z czerwonej kapusty, sól lawendowa - wino Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2012, South Australia


Kaczka najpierw leżakowała w solance, a potem przygotowano ją metodą sous-vide, czyli techniką trochę molekularną, bo gotowaną próżniowo w niskiej temperaturze przez kilka godzin, a uwędzoną ją na naszych oczach, dzięki czemu całość wyglądała bardzo efektownie. Kaczka była soczysta i o zwartej konsystencji, a jej smak podkreśliło australijskie wino o smaku jeżyn i czekolady. 

 





 5. kabanos, kiełbasa myśliwska, kiełbasa polska - wino Bodegas Emilio Moro, Ribera del Duero, Spain

Kiełbasy prosto z regionu, czyli gospodarstwa z Kaszub to pełnia smaku sama w sobie - aromatyczne, pachnące, wyborne! Kabanos z dodatkiem sarniny rewelacyjny - z przykrością stwierdzam, bo zarzekałam się, że saren jeść nie będę! Kiełbasy podano w towarzystwie musztardy z kawałkami gorczycy, musu z buraka i emulsji z owoców czarnego bzu. Hiszpańskie wino idealnie wpasowało się w całość.  






6. mus z koziego sera, daktylowo-bananowy biszkopt, truskawki - wino słodkie z Afryki Południowej

Zaskakującą przekąską okazał się słodko-słony deser z wyczuwalną nutą koziego sera przekładaną bezglutenowym biszkoptem. Niezwykle ciekawe zakończenie uczty dopełniło wspaniałe słodkie wino z kilku szczepów o smaku tropikalnych owoców.





Program Paired to kulinarne przekąski z dedykowanymi winami premium lub piwami rzemieślniczymi, które stanowią ucztę dla wszystkich zmysłów. Regionalność z nutą nowoczesności, luksusowe wina to program dla wymagających gości oczekujących zaskoczenia.

Cena jednej porcji to 10 zł - cena nie obejmuje wina,  porcja wina zależy od nas ( może to być degustacyjna ilość 50 ml lub klasycznie 150 ml, a nawet cała butelka). Menu dostępne jest w Lobby Barze. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger