Tatar przepis

Uwielbiam dobrego tatara zjeść na przystawkę w restauracji, jadłam już go w wielu modyfikacjach wersjach, także w molekularnych formach. Najważniejsze jest znalezienie ulubionych dodatków, a te klasyczne to ogórki kiszone i świeża cebula. Jak jesteście pewni pochodzenia i jakości to warto jeść tatar z żółtkiem, bo to pełne dopełnienie. 


Tatar przepis
przepis na tatar

150-200 g polędwicy wołowej
czerwona cebula
duży ogórek kiszony
kapary
oliwa
krem balsamiczny
żółtko
pieczywo do podania
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Oczyścić wołowinę i zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
Mięso wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu wyłożyć mięso w formie okręgu, zrobić w nim niewielkie wgłębienie, w którym podać żółtko.
W otoczeniu podać posiekaną cebulę i ogórki oraz kapary.
Całość posypać pieprzem i skropić oliwą oraz kremem balsamicznym.

tatar przepis

3 komentarze:

  1. Od zawsze boje się Tatarów - zbyt dużo sobie wyobrażam ;) uroki studiowania Technologii Żywności

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w kuchennych rewolucjach Magda Gessler odwiedzając restauracje "Kuchnia i wino", dostaje tatar w którym brakuje jednego składnika - a mianowicie wody, Pani Magda uważa że dzięki temu tatar jest bardziej miekki i delikatny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy robi tak jak mu smakuje:)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger