Ucierane ciasto ze śliwkami

Ciasto z dedykacją dla mojej kochanej Mamusi :). Wam polecam upiec ciasto na weekend, a na pewno takie ciasto z sercem uraduje nie jedną buzię :). Ciasto ze śliwkami jest naprawdę proste do przygotowania.

Ucierane ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami


 pół kostki masła
8 łyżek cukru
3 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka śliwek
łyżka brązowego trzcinowego cukru


Masło utrzeć z cukrem na jasny puch.
Wbijać kolejno jajka i miksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do ciasta.
Wymieszać szpatułką ręcznie aż wszystko się połączy. 
Małą tortownicę (np. średnica 18 cm) lub formę silikonową w kształcie serca wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto do formy. 
Śliwki pozbawić pestek, przekroić na pół, układać na cieście środkiem śliwki do góry.
Wierzch posypać łyżką brązowego cukru.
Piec przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

4 komentarze:

  1. Ale wygląda apetycznie :) Super foremka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta ze śliwkami są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro takie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mamunia piecze podobne, tylko z w zdecydowanie większej blaszce dla całej rzeszy głodomorów ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger