Aksamitna zupa grzybowa

Zupa grzybowa to obowiązkowe danie podczas jesieni. Uwielbiam jej zapach i głębię smaku! Dla prawdziwych smakoszy przygotowałam zupę pełną grzybów, z warzywami, na śmietance i zasmażce by była niezwykle aksamitna. Całości dopełnił pyszny makaron, który smakował, jak domowy.


Aksamitna zupa grzybowa
zupa grzybowa


około 1,5 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
2 cebule + 3 łyżki masła
3 litry wody
sól, pieprz
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
3 liście laurowe
łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu mielonego naturalnego
1/3 szklanki śmietanki 30%
zasmażka: 1/4 kostki masła
2 łyżki mąki


Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
Kapelusze pokroić na mniejsze kawałki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną masła i smażyć aż się zeszkli.
Warzywa z włoszczyzny obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki.
Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić wszystkie warzywa, grzyby i zagotować.
Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Gotować do miękkości warzyw i grzybów.
Doprawić do smaku pieprzem naturalnym mielonym i ewentualnie solą.
Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masła, wsypać mąkę i energicznie mieszać - dolać szklankę bulionu z zupy, wymieszać i wlać do zupy - jeśli powstaną w zasmażce grudki przetrzeć je przez sito. 
Dolać śmietankę, zagotować i podawać na talerzu z dobrym makaronem (u mnie 5 jajeczny Czaniecki).



Aksamitna zupa grzybowa

Aksamitna zupa grzybowa




2 komentarze:

  1. U mnie dzisiaj też grzybowa z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Dawno nie jadłam takiej zupki grzybowej.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger