Pesto z jarmużu

Co powiecie na pesto z jarmużu i słonecznika? To kolejna propozycja smarowidła do pieczywa, ale pesto z jarmużu sprawdzi się też do makaronu. 

Pesto z jarmużu i słonecznika


2-3 liście jarmużu
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
3 łodyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju lub oliwy
2 łyżki wody
pół łyżeczki soli i pieprzu

Małe kawałki jarmużu zmiksować przy użyciu blendera ze słonecznikiem i natką pietruszki.
Dolać sok z cytryny, olej lub oliwę, wodę zmiksować.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wymieszać, doprawić do smaku - w razie gdyby pesto było za gęste dolać trochę oliwy lub wody.




2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger