Piwniczka Babuni

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przetwory Piwniczka Babuni - a na samym końcu wpisu zapraszam Was też na konkurs, gdzie do wygrania są słoiczki z pyszną zawartością.



Piwniczka Babuni to wytwarzane już od 15 lat tradycyjne, naturalne i smaczne przetwory, do których wyrobu wykorzystuje się głównie składniki z naszych kochanych Kaszub i Borów Tucholskich. Oczywiście nie ma tutaj sztucznych konserwantów i chemicznych zbędnych dodatków. Jest tradycyjnie, jak u babci :). 



Wśród dosyć bogatej oferty znajdziecie zarówno przetwory słodkie, jak i wytrawne. Moje serce bliższe jest słodkim smakom, które tutaj są naprawdę dobre. Ogórkowe przetwory robimy, co prawda sami, ale każdy dodatkowy słoiczek ze smakami, jak u babci mile widziany. Sałatka z kwaszonych ogórków naprawdę dobrze sprawdziła się do obiadu. 


Gruszka marynowana w occie przypomniała mi o naszych, kaszubskich smakach - za dziecka niekoniecznie mi smakowały takie przetwory, ale dzisiaj to miłe wspomnienie o smakach, jak babcia przygotowywała dla nas np. marynowaną dynię. Cieszę się, że takie regionalne smaki również zamknięto w słoiczkach. 



Ogóreczki konserwowe zdobyły złoty medal Natura Food i się nie dziwię :) Pycha!



KONKURS
Mam dla Was taki zestaw do wygrania:

górny rząd przetworów dla jednej osoby, dolny dla drugiej

Wystarczy napisać do czego wykorzystałbyś dowolny słoiczek ze zdjęcia :).
Zostaw komentarz z emailem do siebie do dnia 03.12.2015 do godz.23.59.

EDIT 13.12.2015 : górny rządek słoiczków dla tobiczek18@wp.pl  brak odp. zestaw dla osoby poniżej
dolny rządek dla kazikonda0@o2.pl

GRATULACJE!




15 komentarzy:

  1. Dżem z czarnych porzeczek wykorzystałabym do zrobienia cudownego sernika z czarną porzeczką :)
    anetus1712@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam , generalnie to większość bym zjadła prosto ze słoiczka ale jeżeli mają być zastosowane to czarna porzeczka do nadziania krucho-drożdzowych rogalików , to na słodko a wytrawnie ogóreczki konserwowe do sałatki z makaronem ryżowym , kukurydzą , prażonym słonecznikiem i kurczakiem marynowanym w sosie słodkim chili - pozdrawiam Ulka - edyta268@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagody w syropie dawniej z pewnością wykorzystałabym jako dodatek do wspaniałej,kremowej kaszy manny na mleku gdyż to jedne z moich najwspanialszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Ale teraz gdy nie mogę jeść glutenu,użyłabym ich do płatków ryżowych ugotowanych na kokosowym mleku z rozpuszczoną gorzka czekoladą,kokosem i bananem! Mmm już czuję ten smak 😍
    tobiczek18@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka mizeria. Luty...wzglednie marzec... gdy do wiosny jeszcze daleko a o lecie jeszcze nie myslimy. Niedzielny obiad, cieple ziemniaczki posypane domowym mrozonym koperkiem jajko sadzone prosto od sasiadkowych kur i niespodziewana, nagła mizeria ;) Piekniejszy obiad trudno sobie wyobrazić w środku zimy! beata-kurzajczyk@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Te produkty są bez smaku. Są lepsze produkty na rynku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja oczywiście i bez zastanowienia użył bym jagód, są to moje ulubione owoce i bardzo chętnie używam ich w kuchni. Wypróbowałem już bardzo dużo przepisów z jagodami. Wszystkie są wyśmienite ale najbardziej ze wszystkich przepisów z nimi posmakowały mi zapiekana naleśniki z serem z jagodami, przepis ten pochodzi z tond http://www.kwestiasmaku.com/przepis/nalesniki-zapiekane-z-serem-i-owocami . Serdeczne gratulacje dla osoby która wymyśliła takie cudowne połączenie. Więc gdyby taki słoiczek do mnie należał to bez wątpienia wykorzystał bym go do tych właśnie naleśników. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagody w syropie wykorzystałabym jako farsz do pierogów, a syrop dodałabym do herbaty by ją osłodzić :)
    sylwiajara@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wykorzystałabym gruszki marynowane do salatki z rukolą, gorgonzolą i orzechami, a to co by pozostało dodałabym do mięsa i wyczarowałabym pyszny obiad. Pozdrawiam kashai.ma3@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój email : smacznapycha12@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam przetwory :-) Gdy jest sezon na świeże owoce i warzywa staram się ich jak najwięcej zamknąć w słoiczki żeby zimą mieć namiastkę lata... A jagody wykorzystałabym do puszystego musu z czekolady deserowej. karolina.delekta@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowanie byłaby to sałatka z serem pleśniowym,gruszkami w occie i szynką parmeńską <3

    wyplataneopowiesci@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja wręcz kocham ogórki kwaszone małosolne! Zresztą nie tylko ja, bo cała moja rodzina również :) Co roku robię je z mamą i znikają w mgnieniu oka :) Gdy zobaczyłam na zdjęciu słoik, w którym zamknięto moje ulubione ogóreczki od razu przypomniały mi się obiady w gronie najbliższych, oczywiście z ogórkami małosolnymi w roli głównej! :) Tak naprawdę na każdej "gościnie" organizowanej u nas w domu podawane są ogórki małosolne :) Rzecz jasna, "gościnę" , potrawy i wszystko co z tym związane przygotowuję ja z moją mamą :) Wszystko zależy na co konkretnie zaproszeni są goście :) Jeżeli jest to obiad to zupka ogórkowa, a na drugie danie sztuka mięsa podana w sosie ogórkowym. Pycha! :) Latem "często-gęsto" robimy grilla, kiełbaska, kaszanka, kiszka ziemniaczana, karkóweczka czy szaszłyki, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie :) a do tego wszystkiego ogóreczki małosolne! :) Powiem wam szczerze, że dla mnie ketchup i musztarda mogłyby zniknąć ze stołu, najważniejsze, aby były ogórki! :) No i jak to na grillu, jakieś dobre piwko :) Na śniadanie często jemy kanapeczki a do nich ogóreczki małosolne :) Jako przekąska w ciągu dnia ogóreczek :) Oczywiście, "na zagrychę" do wódeczki także ogóreczki małosolne! :) :) :) A pozostały po ogóreczkach soczek idealny do wypicia po imprezce :) :) :) Uważam, że ogórki w kuchni są niezastąpione, wystarczy pokroić lub zetrzeć, dodać śmietanę, majonez i pyszny sos tzatziki gotowy! :) Ogóreczki plus marchewka, groszek, kukurydza, jajeczko, majonez i pyszna sałatka gotowa! Kromka chleba posmarowana smalcem i ogórek małosolny, chyba każdy się skusi? :) Ogórki doskonale komponują się ze wszystkim! Jak widzicie zastosowań ogórków małosolnych w mojej kuchni jest wiele :) Zarówno do dań zimnych jak i gorących. Same czy z dodatkami dla nas są pyszne! :) Nieważne czy to śniadanie, obiad, kolacja, grill, ogórki zawsze znajdą pyszne zastosowanie i doskonale łączą się ze wszystkim! :)

    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Gruszka marynowana idealnie wkomponowałaby się w chrupiącą sałatkę :)
    nowicka.domi@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja chętnie wykorzystałabym ogórki kwaszone małosolne! :) Uwielbiam je, zresztą nie tylko ja, bo cała moja rodzina również :) Co roku robię je z mamą i znikają w mgnieniu oka! :) Jak zobaczyłam na zdjęciu słoik, w którym zamknięto moje ulubione ogórki od razu przypomniały mi się rodzinne obiady z ogóreczkami małosolnymi w roli głównej! :) Podajemy je na każdej "gościnie" :) U nas w kuchni ogórki mają mnóstwo zastosowań :) Moja mama "specjalizuje się" w robieniu zupy ogórkowej :) Mówię wam, jest pyszna :) Gości u nas bardzo często :) A na drugie danie ziemniaczki i sztuka mięsa w sosie ogórkowym :) Na samą myśl mi ślinka cieknie :) Na śniadanko czy kolację do kanapek lub na kanapki ogórki małosolne ! :) Jako przekąska w ciągu dnia prosto ze słoiczka ogóreczek małosolny :) Latem bardzo często robimy grilla, kiełbaska, kaszanka, kiszka ziemniaczana, karkóweczka, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, a do tego ogóreczki, powiem wam szczerze, że jak dla mnie ketchup i musztarda mogłyby zniknąć, najważniejsze, aby były ogórki :) No i jak to na grillu bywa jakieś dobre piwko :) No i oczywiście do wódeczki jako "zagrycha" najlepsze ogóreczki małosolne! A pozostały po nich sok jest idealnym "lekarstwem" na drugi dzień :) :) :) Ogórki możemy zetrzeć, dodać do nich majonez i jogurt i mamy pyszny sosik tzatziki :) Możemy je również pokroić na plasterki dodać marchewkę, kukurydzę, groszek i majonez i sałatka gotowa! :) A zraziki z ogórkami są obłędne :) Nieważne czy to śniadanie, obiad, kolacja, grill, czy na zimno, czy na gorąco, czy "solo" czy z dodatkami ogórki małosolne ( i nie tylko ) są przepyszne i mają mnóstwo zastosowań, myślę, że nie tylko w mojej kuchni :)

    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger