16 lis 2015

Vinoteque Food Wine Sopot

Sheraton Sopot
ul. Powstańców Warszawy 10
Sopot (Dom Zdrojowy)

W Winotece znajdziecie szeroki wybór win (oferowanych także na lampki) oraz od niedawna krótką kartę dań opartą na bazie kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. 
Vinoteque Food&Wine zlokalizowana jest w podziemiach historycznej Rotundy, więc jest to miejsce bardzo klimatyczne, również dzięki wystrojowi. Zachowana została tutaj nawet jedna z oryginalnych ścian zbudowana z cegieł. 





Winoteka, jako jedyna w Trójmieście posiada unikalne urządzenie Enomatic, które dzięki swojej technologii stwarza możliwość degustacji win bez utraty jakości otwartego już wina, a co za tym idzie jedne z najlepszych win na świecie można skosztować na lampki. 





Na początek kolacji degustacyjnej szef kuchni Krystian Szidel przygotował na ciepło amuse bouche w postaci koziego sera owiniętego szynką parmeńską i podanego na fidze z kiełkami czarnuszki i dwoma musami, w tym jednym z buraka. Początek zaczął się bardzo obiecująco. Całości dopełniło wyśmienite Prosecco (Col de Salici Valdobiadene Prosecco Superiore Brut 2014 ). O doborowe wina podczas naszej kolacji zadbał sommelier hotelu Sheraton Andrzej Strzelecki, który ma niesamowicie bogatą wiedzę na temat win, ale też z wielką przyjemnością się nią dzielił z gośćmi.




Na przystawkę mieliśmy okazję spróbować zestawu Antipasti (40 zł). W tej krótkiej nazwie ukryło się bogactwo przekąsek, czyli. bruschetty z dodatkami w słoikach i na desce (oliwki, pasta z oliwek, pesto, pasta z tuńczyka, parmezan, suszone pomidory, pikantna salsa pomidorowa, grillowane warzywa, fenkuł ze śliwką). 




Pozostając w typowo włoskim klimacie zaserwowano nam również pizzę Parma (28 zł) na cienkim i chrupiącym cieście ze świeżymi dodatkami, jak pomidory i bazylia oraz pyszną mozzarellą.


Do tych smakołyków sommelier dobrał Guerrieri Rizzardi 'Pojega' Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2012 o wiśniowych aromatach. 




Carpaccio z polędwicy wołowej (40 zł) z rukolą, parmezanem, kaparami oczarowało nas swoją delikatnością, która podkręciła orzechowa w smaku polska oliwa z rzepaku. Do tego dania dobrano biodynamiczne wino (w winnicach takich nie stosuje się środków chemicznych, a uprawa, zbieranie owoców i ich przetwarzanie jest zgodne z kalendarzem biodynamicznym, który pod uwagę bierze np. prądy morskie, odpływy i przypływy)Querciabella Chianti Classico 2012.Wino to ma ciekawą kwasowość i intensywne aromaty. 


fot. Prestiż Magazyn Trójmiejski Karol Kacperski


W Winotece zupa cebulową (25 zł), którą podaje się z grzanką ziołową i parmezanem, przygotowywana jest oczywiście na winie. Niesamowicie mnie zaskoczył bogaty smak, tak prostej zupy - słodycz od karmelizowanej cebuli, kwasowość od wina i ziołowe aromaty na pewno Was również zaskoczą. 




Wśród dań głównych do wyboru był królik duszony w czerwonym winie (65 zł) z jabłkami w  tymiankiem i mini gnocchi podany na sosie demi-glace. Danie to zostało podkreślone wyrazistym winem Decoy Sonoma County Pinot Noir 2012.




Dla mnie najpyszniejszym daniem, które na długo pozostanie w pamięci okazał się halibut z chrupiącą posypką podany na risotto rakowym z młodą marchewką i pomidorową salsą (55 zł). Po prostu istny raj dla kubków smakowych. Chrupiący wierzch z niezwykle delikatnym i soczystym mięsem halibuta idealnie zgrał się z kremowym risotto. 




Do ryby zaserwowano intrygujące białe wino Dog Point 'Section 94' Sauvignon Blanc 2010, które swoją charakterystyczną nutę zawdzięcza leżakowaniu w beczkach przez dobre 18 miesięcy. 



Zwieńczeniem kolacji było trio deserów (25 zł), które przygotowano również z największą dbałością o każdy detal. Na talerzu z kamienia zaserwowano autorskie tiramisu z dodatkiem wina marsala w filiżance do exspresso, panna cotta z konfiturą z owoców lesnych oraz słodko-słony sernik na bazie ricotty z karmelizowanymi orzeszkami pinii.





Do deseru podano wino, które śni mi się po nocach - Moscato d'Asti 'Vittoria' Rivetto 2013 - cudownie słodkie, pełne aromatów brzoskwiń, coś cudownego! 




Vinoteque czynna jest od godz.18 do 23 - idealna przed lub po romantycznym spacerze po molo, przed lub po szaleństwie na monciaku, ale także na spotkania ze znajomymi by celebrować dobre wino i posiłki w dobrych cenach. Prawdziwa uczta zmysłów gwarantowana. 



1 komentarz :

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF