Makowiec japoński

Dzisiaj właśnie wybija 1500 wpis na blogu, który poświęcam przepisowi na ciasto, bo to pieczenie ciast w zasadzie sprawia mi najwięcej przyjemności. To od słodkiego przepisu rozpoczęło się moje blogowanie prawie 5 lat temu
Przepis na makowiec znajdziecie poniżej, ale pamiętajcie, że to nie jest tradycyjne ciasto, które znacie - to makowiec japoński, bardzo wilgotny z bogatym wnętrzem. Może w tym roku na święta przygotujecie taki makowiec? 

Makowiec japoński

200 g suchego maku mielonego
1,5 szklanki mleka
pół kostki 125 g masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki miodu lipowego
100 g kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 garście żurawiny
garść migdałów bez skórki
garść uprażonych orzechów włoskich
garść moreli
500 g startych jabłek + sok z cytryny


polewa:
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g (1/4) kostki margaryny
+ bakalie, skórka pomarańczowe, cukrowe śnieżynki i gwiazdki

Mak zalać mlekiem i gotować 20 minut aż napęcznieje i wchłonie cały płyn - jeśli po tym czasie nie będzie suchy to odparować mleko do końca lub odcisnąć lekko, a następnie zostawić do ostudzenia.
Żurawinę, morele, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Jabłka obrać, zetrzeć na średnich oczkach i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
W misie utrzeć masło z cukrem. 
Oddzielić białka od żółtek. 
Żółtka po kolei ucierając dodawać do misy z masłem i cukrem. 
Dolać miód, wsypać mak - zmiksować. 
Bakalie posiekać i razem z jabłkami oraz ekstraktem dodać do masy, zmiksować.
W innej misce ubić na sztywno białka, a następnie delikatnie ręcznie wmieszać do masy. 
Tortownicę  o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wylać ciasto i piec godzinę w temp. 180 st.C.
Po wystudzenia ciasta przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.
Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić.





6 komentarzy:

  1. Ja właśnie szukam inspiracji i przepisów na święta, masz świetne przepisy na blogu, jednak ja chciałam zapytać czy np mak którego używasz można zmielić blenderem ? Nie lubię tych gotowych mas w puszkach bo wydaja mi się perfumowane. Mój blender z panasonica ma taka funkcję jednak nie wiem czy mak nie będzie za "gruby" do tego przepisu? Chyba że to nie ma znaczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie nie używamy masy makowej, tylko sam mak, który potem miksujemy. W innych przepisach używam masy makowej dr oetkera chyba jest najmniej chemiczna w smaku. Nie wiem, jak poradzi sobie blender z makiem, bo zazwyczaj przepuszcza się go przez maszynkę do mielenia.

      Usuń
  2. Można teraz kupić mak mielony,pozdrawiam, ja na pewno zrobię makowiec japoński.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja moczylam mak na noc a pozniej blendowalam ,wyszedl cudny,nieduzo pracy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli jednak da się blenderem, świetna wiadomość!

      Usuń
  4. Właśnie dziś zrobiłam ten makowiec, pychotka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger