6 gru 2015

Restauracja Polska Melodia

Restauracja Polska Melodia
ul. Portowa 8
Gdynia

Restauracja Polska Melodia to niedawno otwarta całkiem duża restauracja w centrum Gdyni serwująca kuchnię polską z domieszką, a raczej "melodią" kuchni europejskiej. Restauracja zlokalizowana jest w pobliżu Placu Kaszubskiego, a jej wnętrze jest urządzono w dawnym eleganckim stylu, wreszcie to jakaś odmiana od obecnych trendów. Wytworności dodają białe obrusy i serwetki z wyhaftowaną nazwą restauracji, wieczorem w lokalu jest romantycznie, kiedy możemy obserwować "płomień" w kominku. Na ścianach niedługo zawisną obrazy, a ja mam nadzieję, że zniknie telebim. Nazwa lokalu zobowiązuje, dlatego w tle możemy usłyszeć zapomniane polskie piosenki - w restauracji bywa też grana muzyka na żywo.






Dla mnie absolutnym fenomenem jest mostek, pod którym jest "strumyczek", ale to nie wszystko - pływają w nim żywe rybki! Coś niesamowitego! Oczywiście o rybki dba akwarysta. 





Ostatnio rzadko trafiają się czekadełka, więc bardzo zaskoczył nas poczęstunek od restauracji w postaci dobrej pasty rybnej podanej z chlebkiem. 



W karcie menu, tak jak pisałam wyżej, królują polskie smaki i kuchnia europejska. Na przystawki wybieramy tatar z łososia z ogórkiem konserwowym, cebulą i oliwkami czarnymi za 21 zł oraz krewetki na maśle, czosnku i winie za 28 zł. 


Tatar niezwykle dobrze skomponowany, oliwki nie zdominowały smaku, ryba dobrze posiekana, to lubię. 





Krewetki - po krewetkach lubię sprawdzać jakość restauracji, te tutaj były naprawdę świeże, soczyste, sprężyste, z wielkim smakiem zjadłam całą porcję. Życzyłabym sobie jedynie więcej sosu do maczania chlebka. 





Nie mogliśmy przejść obojętnie obok tradycyjnego żuru na maślance z biała kiełbaską i grzybami suszonymi (15 zł). Zupa okazała się niezwykle sycąca i gęsta, bo pełna była mięska, dużych kawałków grzybów i oczywiście nie zabrakło jajeczka.


Jeżeli chodzi o dania główne w kuchni polskiej to zawsze mam spory problem, bo ciężko zdecydować mi się na coś, co lubię, więc bardzo ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam w menu zrazy wołowe nadziewane boczkiem, ogórkiem podane z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi (36 zł).


Na talerzu znalazłam dwa średniej wielkości zrazy. Mięso było kruche i soczyste z dobrym sosem, choć nie aksamitnym. Nie będę udawać, że porcja mnie pokonała, naprawdę sycące danie!



Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować prawdziwego schabowego z kością podany z  pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą (32 zł). Porcja baaaardzo duża, schabowy podobno niezwykle dobry, smaki tradycyjne i domowe. Ta cebulka na górze była zbędna podobnie, jak kiełki. 



W restauracji jest dodatkowa wkładka z sezonowymi propozycjami od szefa kuchni. Postanowiłam przetestować z niej deserową propozycję: gotowaną gruszkę w wanilii serwowaną z sosem malinowym i bitą śmietaną. Cóż mogę powiedzieć - przepyszna! Mięciutka, ale nie rozpadająca się za bardzo, z widocznymi uroczymi ziarenkami wanilii w towarzystwie malin i bitej śmietany zabrała mnie do deserowego nieba. 





Restauracja Polska Melodia to lokal serwujący domowe i tradycyjne smaki podkręcone nowoczesnością i europejskimi trendami w dobrych cenach. Jeżeli lubicie polskie dania i polską muzyką to miejsce na pewno przypadnie Wam do gustu. 

2 komentarze :

  1. CHYBA MNIE PRZEKONAŁAŚ W SOBOTĘ WYBIERAM SIĘ Z PRZYJACIÓŁMI MAŁGOSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecaj Małgosi, że dasz znać czy dalej trzymają poziom i czy Ci smakowało :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF