Tatar ze śledzia w sosie

Tatar ze śledzia to danie, które podbiło wiele kubków smakowych podczas firmowej Wigilii. Postanowiłam odtworzyć choć w namiastce ten przepis na śledzie. Tatar ze śledzia to wspaniała propozycja na wigilijny stół. Niby to klasyczne smaki, ale podane w nieco inny sposób zachwycą nie jedną osobę. 

Tatar ze śledzia w sosie majonezowym
tatar ze śledzia

200 g śledzi matiasów w oleju
cebula czerwona
ogórek konserwowy
jabłko kwaśne
łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki śmietany
łyżka majonezu
koperek świeży
pieprz kolorowy świeżo mielony
oliwa
miód

Matiasy, cebulę, ogórka i jabłko ze skórką pokroić w drobną kosteczkę.
Dodać posiekany koperek.
Połączyć śmietanę z majonezem i sokiem z cytryny, a następnie wmieszać sos do śledzi. 
Doprawić do smaku pieprzem. 
Wyłożyć tatar do specjalnej obrączki lub foremki w kształcie koła, uklepać od góry. 
Wyjąć foremkę po chwili, a całość oblać oliwą i miodem. 

tatar ze śledzia

tatar ze śledzia

tatar ze śledzia

tatar ze śledzia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger