Tort kanapkowy

Zastanawiacie się czym zaskoczyć na Sylwester? Proponuję szwedzki tort kanapkowy. 

Tort kanapkowy
1-2 chleby tostowe
2 duże serki śmietankowe do smarowania pieczywa
20 dag pasztetu
duży serek topiony np. ze szczypiorkiem
koperek, natka pietruszka
świeży ogórek
majonez
śmietana 18%
rzodkiewki
20 dag szynki

Przygotować pasty do przekładania tortu : wymieszać serek śmietanowy z 3-4 łyżkami śmietany, aby masa była rzadsza.
Do jednej części dodać pasztet, do drugiej serek topiony, a do trzeciej posiekany koperek i natkę (zielone można dodać do każdej z past).
Z kilku kromek chleba odkroić skórki, miękkimi częściami wyłożyć tortownicę (najlepiej użyć kwadratowej blaszki). 
Chleb posmarować jedną z przygotowanych past, przykryć warstwą pieczywa bez skórek, , położyć plasterki szynki, wysmarować kolejną warstwą i ponowić: chleb, pasta, chleb - wierzch trzeba wysmarować inną pastą.
W tym celu wymieszać majonez ze śmietaną w dowolnej proporcji byleby smakowało i obłożyć masą tort. 
Wierzch dowolnie ozdobić np. warzywami.
Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger