3 gru 2015

Zupa krem z białych warzyw

Jesienią zupy idealnie nadają się na obiad, dlatego z chęcią je przygotowują. Wszystkie przepisy na zupy tu.

Zupa krem z białych warzyw

3 większe pietruszki
1 seler średniej wielkości
3-4 ziemniaki
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
1,5 litra bulionu lub wody
szklanka mleka
do podania: garść słonecznika, świeży tymianek, oliwa

Obrane warzywa pokroić na małe kawałki za wyjątkiem cebuli, którą należy uprażyć na gazie na rumiano. 
Włożyć warzywa do bulionu i od momentu zagotowania gotować przez 20 minut do miękkości wszystkich warzyw.
Zmiksować zupę przy użyciu blendera, doprawić do smaku solą (około 1,5 łyżeczki), pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 
Dolać mleko i zagotować ponownie. 
W między czasie na suchej patelni uprażyć słonecznik, którym posypać gotową zupę.
Polać odrobiną oliwy i ozdobić tymiankiem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF