16 kwi 2016

Owsiane podpłomyki

Bardzo lubię wszelakie placki chlebowe na śniadanie czy kolację. Można serwować je z pastami (np. hummus, pasta z ciecierzycy) albo po prostu z sosem czosnkowym. Na blogu jest przepis na podpłomyki, proziaki czy placki z gotowanych ziemniaków. Tym razem inspirację zaczerpnęłam od Tosi na owsiane podpłomyki. 

Owsiane podpłomyki
inspiracja
owsiane podpłomyki

250 g mąki pszennej
50g płatków owsianych błyskawicznych
200 ml letniej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Mąkę wymieszać z płatkami, solą i wodą, a następnie zostawić na 20 minut pod przykryciem.
Podzielić ciasto na kilka części i podsypując mąką wywałkować cienkie podłużne placki.
Placki skropić olejem z jednej strony i wrzucić na rozgrzaną patelnię. 
Podgrzewać około 2 minut, skropić olejem drugą stronę i przerzucić placek aby pogrzał się z drugiej.

owsiane podpłomyki

owsiane podpłomyki



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF