Zupa botwinka

Zupa botwinka dotąd nie była mi znana. Spróbowałam ją niedawno w sopockiej restauracji i bardzo mi smakowało, pomimo, że buraczki i botwinka to nie do końca moje smaki, ale jakie zdrowe! Zróbcie więc na zdrowie :). Ostatnio przygotowałam też takie zupy:


Zupa botwinka
około 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
pęczek botwinki z małymi buraczkami
marchewka
kilka młodych ziemniaków
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
świeży koperek

Łodygi botwinki drobno pokroić, obrane buraczki drobno posiekać, a liście porwać na mniejsze kawałki. 
Marchewkę kroić w plasterki, a ziemniaki w większą kostkę.
Do bulionu dodać ziemniaki, marchewkę, buraczki - gotować około 15 minut, a następnie wrzucić łodyżki botwinki i gotować kolejne 5 minut. 
Wrzucić liście botwiny, dodać sok z cytryny lub ocet i trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. 
Podawać z posiekanym koperkiem - można też dodać śmietanę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger