Zupa ze szparagami, groszkiem i fetą

Wiosenna zupa, która okazała się niesamowicie pysznym zaskoczeniem. Zielone szparagami, groszek, młode ziemiaki, koperek - kwintensecja wiosny. Zupa ze szparagami i groszkiem poleca się Wam na spróbowanie. 

Zupa ze szparagami, groszkiem i fetą
inspiracja


pęczek szparagów
5 ziemniaków
ok. 150 g groszku zielonego (mrożonego)
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki kurkumy
2 litry bulionu
świeży koperek
feta
ok. 100 ml śmietanki 30% 
olej do smażenia

W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dodać drobno pokrojony czosnek i ziemniaki pokrojone w większą kostkę.
Całość chwilę razem smażyć dodając kurkumę.
Zalać wszystko bulionem, od momentu zawrzenia gotować przez 10 minut.
W między czasie przygotować szparagi, odłamać twarde końce, łodygi pokroić w plasterki bez szczytowej części, którą zostawić w całości. 
Po tym czasie wrzucić mrożony groszek, a po kolejnych 5 minutach dodać szparagi.
Doprawić zupę do smaku sola i pieprzem ziołowym, wlać śmietankę ( w wersji fit można dać mleko) i zagotować. 
Podawać z posiekanym koperkiem i serem feta.




6 komentarzy:

  1. :) nieco zmodyfikuję do tego, co mam w lodówce i co w ogrodzie rośnie...ale wygląda bajecznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wyślij fotkę jak zrobisz :)

      Usuń
    2. Wyszła pyszna! :) młode ziemniaczki i końcówki zielonych szparagów ugotowałam, przetarłam przez sito, zabieliłam kwaśną śmietaną, do smaku domowa vegeta, świeży lubczyk i koperek i masło...jako dodatek podsmażona młoda cukinia z kiełbasą i grzanki... gdzie podrzucić fotkę ;)?
      Będę jeszcze szukać szparagów i jak się uda zrobię w wersji z groszkiem i fetą, bo to moje smaki :)
      POZDRAWIAM

      Usuń
    3. cieszę się, że mogłam Cię zainspirować :) wysyłaj na emaila klaudia.sroczynska@gmail.com lub na fanpagu wstaw :) wersja z kiełbaska męska opcja super :)

      Usuń
  2. Chyba muszę przekonać się do szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero w tym roku mnie przekonały :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger