19 lip 2016

Pełnoziarniste podpłomyki

Bardzo lubię takie chlebowe placki, jako dodatek do sałatek, czy w formie przekąski podawane z pastami lub sosami. Przygotowywałam już owsiane podpłomyki, klasyczne podpłomyki, a dzisiaj pora na zdrowszą wersją, czyli pełnoziarniste. Zapomniałam o Waszych ulubionych proziakach - plackach na sodzie. 

Pełnoziarniste podpłomyki


około 300 g mąki pełnoziarnistej
200 ml wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Zagnieść wszystkie składniki ze sobą - gdyby ciasto się mocno lepiło dosypać mąki.
Podzielić ciasto na kilka części, każdą cienko rozwałkować.
Na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wykładać placki i smażyć z dwóch stron.



4 komentarze :

  1. Pamiętam takie z wczesnego dzieciństwa gdy spędzało się więcej czasu na wsi. Raczej na pewno pełnoziarniste to one nie były ale smaczne owszem! :) Chętnie poznałbym więcej przepisów na dania, które popularne były w czasach komuny. Kuchnia wtedy była pełna pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takich chlebowych placków. :( Muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja naprawde fajnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF