Sernik jagodowy

Przed Wami fioletowy sernik, czyli sernik jagodowy. Na stole prezentuje się naprawdę bajkowo :). 

Sernik jagodowy
sernik z jagodami

150 g ciasteczek kruchych
50-80 g masła

1 kg twarogu wiaderkowego
ok. 500 g jagód mrożonych lub świeżych
150 ml śmietanki 30 %
4 żółtka
200 g cukru
łyżka cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Przygotować spód ciasta - zmiksowane na pył ciasteczka połączyć z masłem miękkim, aby przypominało konsystencją mokry piasek.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkową masą.
Jagody zmiksować blenderem - przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek ( ja dałam około 150 ml puree bez skórek, a resztę pulpy owocowej. 
Twaróg zmiksować z jagodami, śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym, budyniami, żółtkami na gładką masę.
Masę przelać do formy, piec w temp. 180 st.C. przez godzinę, a następnie zostawić go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wierzch posypać cukrem pudrem. 


sernik z jagodami

sernik z jagodami

3 komentarze:

  1. Piękny kolor
    tak sobie myślę, czy wyszedłby gdyby tylko połowę owoców zmiksować a resztę dać w całości?

    nikajaz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolor jest mocno intensywny, więc myślę, że najwyżej będzie bardziej lawendowy :)

      Usuń
  2. Kolor jest fenomenalny! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger