7 sie 2016

Nowe kulinarne miejsca #5

Dzisiaj kolejny wpis z nowymi kulinarnymi miejscami w Trójmieścia.

Fedde Bistro w Gdyni to restauracja z autorską kuchnią Jacka Fedde zlokalizowana w Baltiq Plaza przy ul. Świętojańskiej. Restauracja ma niezwykle przyciągające wnętrze, a w menu królują niesamowite połączenia smaków oraz lokalne produkty. 

fot.Tomasz Sagan

Restauracja Magiel znajduje się w nowym Hotelu Almond na ul. Toruńskiej w Gdańsku, ale na historycznych terenach dawnej garnizonowej pralni stąd nazwa. W tym miejscu rządzi life cooking, czyli otwarta kuchnia. Serwowane lunche bywają bardzo oryginalne. 



Bagażownia dołączyła do kulinarnych restauracji w Nowym Centrum Sopotu i wyróżnia się kuchnią żydowską. Restaurator Paweł Zyner z powodzeniem prowadzi swoje restauracje w Łodzi, a teraz chce byśmy w Trójmieście poznali te smaki, dlatego planowane jest otwarcie jeszcze jednej restauracji właśnie w tym miejscu. 


Tarattoria to kolejny nowy kulinarny punkt w Nowym Centrum Sopotu. Tu znajduje się prawdziwy raj dla smakoszy tart - wiele smaków, wytrawnych i słodkich - można kupić tarty na kawałki, połowę, a nawet całą!


Świnka w trawce pod jabłonką to nowoczesna kuchnia, ale z nawiązaniem do kuchni regionalnej. Dania z grilla, rzemieślnicze piwa i szalone koktajle to wszystko znajdziecie na dole Monciaka.


Malta Food to zapiekanki z pieca na bazie świeżych produktów i dobrego pieczywa. Lokalizacja Targ Drzewny w Gdańsku. 



Kult Kebab to nowy wymiaru kebabu w Trójmieście na wzór tego słynnego berlińskiego. Są grillowane warzywa, mięso z Berlina i sos na bazie ayranu. Lokal znajdziecie na Placu Dominikańskim w Gdańsku.


Chochla to mały lokal, ale pełen dobrych zup - hawajska, tajska, pomidorowa i wiele innych dostępnych w przystępnych cenach (od 8 do 12 zł) na Kilińskiego w Gdańsku.


Schopenhauer w pobliżu gdańskiej Motławy na ul. Św. Ducha serwuje amerykański wyśmienite bajgle i gofry w różnych wariacjach na słodko i słono.


Sapore na Tkackiej w Gdańsku kusi włoskimi specjałami w oryginalnych recepturach. Oryginalna włoska pizza, dobry makaron czy prawdziwe tiramisu? Co Was kusi najbardziej? 


Pełna Micha to polskie dania, ale też pizza w lokalu na Łódzkiej w Gdańsku, czyli mamy też coś nowego dalej niż centrum. Można tu się najeść do syta za niewielkie pieniądze.




wszystkie niepodpisane zdjęcia są własnością restauracji i pochodzą z ich fanpagów

2 komentarze :

  1. Akurat byłam niedawno w Sapore, pizza dobra, mimo wszystko wole Sempre :P.
    Jesli chodzi o kompozycje pizz, ciężki wybór jest. Dla smakoszy jak najbardziej, ale dla osoby która lubi klasyke brakuje popozycji jak pizza z samą szynką. Pizza jest według mnie troszkę za sucha i po 10/15 minutach jest twarda jak kamień :P, ale to moje zdanie i opinia :D

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. To dziwne, że w rodzimych pizzeriach pizze są zwyczajnie niedobre. W Sempre nie zjem już nigdy, bo rukola na placku była spleśniała a menagerka usiłowała mi wmówić że wszystko jest ok, bo to rukola ekologiczna.Buahahaaa. Niestety, lepsze pizze dostaniemy w DaGrasso.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF