Proste ciasto z morelami i lawenda

Słoneczne morele, pachnąca lawenda i chrupiący wierzch z brązowego cukru niech będą dla Was zachętą do zrobienia tego ciasta. 

Ciasto z morelami i lawendą

szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
kilka moreli
duża szczypta lawendy
łyżka cukru trzcinowego

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek i sól.
W drugiej wymieszać składniki mokre: jajka, olej i esencję. 
Zawartość obu misek połączyć ze sobą.
Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć połówki moreli bez pestek.
Wierzch posypać kwiatami lawendy i cukrem trzcinowym.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.




11 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam jeszcze ciasta z dodatkiem lawendy, spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo apetycznie :) lawenda na pewno daje znakomity aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda :) i fajna forma, idealna, niestety nie mam takiej jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no wygląda mega smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszło przepyszne...i do tego robi sie je błyskawicznie :) Smak moreli z lawendą...idealny :)
    Tylko nie mam w domu tak małych foremek i keksówka była większa ...troszkę się bałam - ale wyrosło :)) tak na przyszłość będe musiała nieco więcej ciasta przygotować. Mam pytanie , co radzisz ? podwoić po prostu ilość składników ? czy tez inaczej dobrać proporcje aby zachować ten smak ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób w dwóch foremkach, każde po 1 porcji - tak będzie najlepiej :) możesz kupić takie aluminiowe foremki jednorazowe jeśli nie chcesz kupować foremek :) bardzo się cieszę że smakowało :) następnym razem wyślij fotkę na fanpage:)

      Usuń
  6. Czyli nie zmieniać proporcji :))) Dziękuję :)
    Mam jeszcze prośbę :) Zawsze mam kłopot jak ustawić piekarnik - którą funkcję ? Tym razem wybrałam termoobieg i zmniejszyłam temp. do 160 st.C . Piekarnik elektryczny mam od niedawna i bardzo Cie proszę o radę w tej kwestii , tak sobie pomyślałam Dusiu nieśmiało że byłoby wspaniale gdybyś takie podpowiedzi od razu przy przepisach podawała...dla mnie np. to bezcenna informacja :)))
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze ustawiam góra-dół i tak jest w domyśle, kiedy o tym nie piszę. Natomiast jeśli jest inaczej i używam termoobieg to zaznaczam we wpisie Dalia :) na termoobiegu bardzo rzadko piekę, bo nieco ciasta się przesuszać lubią

      Usuń
    2. Dziękuję za informację :))) będę o tym pamiętać :)))

      Usuń
  7. Cudownie wygląda, musiało pachnieć latem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger