24 sie 2016

Proste ucierane ciasto ze śliwkami

Śliwki kojarzą mi się jesiennie, wrześniowo, nieco nostalgicznie - mamy sierpień, ale klimat wrześniowy, coś się pomieszało. Pomieszałam i ja razem z mikserem i stworzyliśmy bardzo proste ciasto ze śliwkami z nutą cynamonu. Inne ciasta ze śliwkami:

Proste ucierane ciasto ze śliwkami

125 g masła miękkiego
9 łyżek cukru + łyżka cukru waniliowego
10 łyżek mąki
3 jajka
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g śliwek
cukier trzcinowy cynamonowy (do posypania przed pieczeniem)
cukier puder (do posypania przy podawaniu)

Masło z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.
Dodawać jajka i ucierać, a następnie dodać mąkę wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia.
Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelać ciasto do foremki ( średnica 20-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu.
Wierzch posypać trzcinowym cukrem cynamonowym (jeśli nie macie sami wymieszajcie cukier z cynamonem).
Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






6 komentarzy :

  1. Wygląda pięknie, a smakuje pewnie przepysznie, zwłaszcza z kubkiem ulubionej kawy czy kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! No i jak ślicznie przybrane, aż chce się jesć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało pachnieć obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF