9 wrz 2016

Leczo a'la pizza

Wciąż jeszcze to dobry czas na leczo, a to danie idealne na upały, bo lekkie i przyjemne. Bardzo polubiliście na blogu przepis na leczo z pieczarkami, dlatego dzisiaj serwuję podobny przepis. Przygotowując skojarzyło mi się, że są t moje ulubione składniki na pizzę, stąd nazwa leczo a'la pizza.

Leczo a'la pizza

2-3 czerwone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
150-200 g pieczarek
5-6 suszonych pomidorów
tarta mozzarella do posypania
świeża bazylia
sól, pieprz, łyżeczka cukru, łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka octu z czerwonego wina
olej do smażenia

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.
Dodać drobno pokrojony czosnek, a po chwili pieczarki w plasterkach.
Smażyć aż się lekko zrumienią.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i dolać passatę.
Suszone pomidory w całości lub pokrojone na mniejsze części dodać do dania.
Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem, ziołami i octem. 
Smażyć kilka minut razem, podawać posypane mozzarellą i ze świeżą bazylią.




6 komentarzy :

  1. mniaaaam, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis - prosty i szybki do zrobienia :) Chętnie z niego skorzystam, tym bardziej, że właśnie zaczyna się sezon na paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi ślinka cieknie ! Dodaję ten przepis do zakładek.... jak przejdzie mi paskudne zapalenie zatok i odzyskam węch i apetyt to spróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Aż się człowiek głodny robi, zjadłabym chyba ze 3 porcje :)
    Niby takie proste składniki, ale jednak potrafią razem stworzyć niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF