14 wrz 2016

Zupa krem ze świeżych ogórków

Nad morzem idealna pogoda - ciepło i słonecznie aż nie chce się gotować, dlatego prezentuję Wam przepis na prostą i szybką, a zarazem lekką zupę ze świeżych ogórków, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Zupę przygotowałam w garnku od marki Fissler - aktualnie testuję komplet garnków, więc spodziewajcie się niebawem wpisu z testem (aktualnie jest promocja na ten zestaw - z 1519 zł przecena na 899 zł!).

Zupa krem ze świeżych ogórków gruntowych


0,5 kg ogórków gruntowych
3-4 ziemniaki
50 g serka topionego
cebula
olej do smażenia
1-1,5 litra wou lub bulionu
sól, pieprz ziołowy, szczypta ziół prowansalskich
do podania: grzanki, śmietanka do zup, koperek

W większym garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. 
Dodać pokrojone w plasterki ogórki - smażyć chwilę razem.
Wrzucić ziemniaki pokrojone na grubszą kostkę i po chwili zalać wodą lub bulionem na wysokość warzyw ( około 1 litra).
Gotować do miękkości ziemniaków - około 10 minut od zawrzenia.
Zmiksować wszystko przy użyciu blendera, doprawić do smaku przyprawami i wrzucić serek topiony.
Podawać z kleksami śmietany, grzankami i świeżym koperkiem. 








2 komentarze :

  1. Jadłam ze świeżych ale nie krem. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa na ciepło ze świeżych ogórków...? Tego będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF