Odwrócone ciasto ze śliwkami

Wczoraj opublikowałam dla Was recenzję książki Piotra Kucharskiego "Na słodko", a dzisiaj prezentuję odwrócone ciasto ze śliwkami z Jego przepisu, które zachwyciło mnie swoim słodkim, różowym wyglądem, ale było też niezwykle wilgotne i smaczne. Przepisy ze śliwkami zebrane są w tym linku - klik.

Odwrócone ciasto ze śliwkami

150 g masła
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
160 g mąki tortowej
około 300 g śliwek

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
Mąkę z proszkiem wymieszać i przesiać do ciasta, a następnie ręcznie łyżką wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.
Na spód wyłożyć połówki śliwek, a na owoce wylać ciasto.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę - sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
Ciasto podawać owocami do góry, można jeść ciepłe.





11 komentarzy:

  1. Chętnię kiedy wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką śliwek, ale w twoim wykonaniu wgląda to kosmicznie, chyba się skuszę i spróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja bardzo je lubią, ale wyłącznie w cieście :) to ciasto jest genialne, koniecznie zrób i wyślij fotkę :)

      Usuń
  3. Kolor faktycznie ma cudowny. Nie można przejść obok niego obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ... wygląda pewnie tak, jak smakuje, czyli cudownie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger