Polskie Smaki Cafe Sopot

Restauracja Cafe Polskie Smaki 
ul. Powstańców Warszawskich 10
Sopot
Hotel Sheraton


Restauracja Cafe Polskie Smaki to nowe miejsce na kulinarnej mapie Sopotu znajdujące się w doskonałej lokalizacji, bo z widokiem Skwer Kuracyjny i molo. W restauracji serwowane są dania kuchni polskiej i kaszubskiej spod rąk mistrza szefa kuchnia Krystiana Szidel, słodkości, które uniosą Was do nieba wytwarza Andrzej Frelak, a wszystkiemu towarzyszą najlepsze polskie wina, regionalne piwa i cydry oraz wódka z Pomorza. Wyselekcjonowane alkohole zostały dobrane przez sommeliera Andrzeja Strzeleckiego. 


Niektórzy z Was mogą kojarzyć to miejsce pod nazwą Rotunda Cafe, która zamieniła się w klimatyczną restaurację z kaszubskimi akcentami. Impulsem do powstania restauracji byli goście, którzy dopytywali o polskie smaki, a ja tak sobie myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę. W restauracji bazuje się na tradycyjnych przepisach, a w menu królują proste dania, ale takie z charakterem.






W restauracji menu będzie zmieniane sezonowo, obecnie dostępne jest menu główne oraz wkładka sezonowa z takimi smakołykami, których nie dostaniecie nigdzie indziej w Trójmieście, jak np. smażona sielawa. 
Poniżej znajdziecie menu, które miałam zaszczyt degustować - na zdjęciach znajdują się dania w wersji degustacyjnej (ceny będę podawać za pełnowymiarowe dania).


Na miejscu wypiekany jest domowy chleb na zakwasie, który w towarzystwie wędzonej piersi z kaczki, konfitury z owoców leśnych i pudru z buraków stworzył świetną mini przystawkę na początek (27 zł). 


Ucztę w Polskich Smakach warto rozpocząć od kieliszka wódki Vestal Pomorze, która powstaje z ziemniaków hodowanych w pobliżu Bałtyku. Wódka skutecznie oczyszcza kubki smakowe.



Kaszubska kuchnia od zawsze kojarzy się ze śledziami, a i tej ryby nie zabrakło w menu Polskich Smakach. Śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym, kwaśna śmietana z kozim serem, chips z ziemniaka i piklowany ogórek (21 zł). Towarzystwo wytrawnego cydru Chyliczki jest tu jak najbardziej wskazane.


'

Zupa to było chyba największe zaskoczenie dla mnie - zapewniam, że nigdzie nie zjecie zupy rybnej zakwaszanej sokiem z ogórków kwaszonych (21 zł), której historia powstania sięga wypraw rybaków - kiedy wypływali na morze jedli zupę rybną, a gdy była mdła zakwaszali ją właśnie sokiem z ogórków kwaszonych. Uwielbiam zupę rybną i ogórkową, a tu otrzymujemy dwa w jednym.




W menu głównym dostępne są trzy wariacje pierogowe - z łososiem, z kaszubskim serem i szpinakiem oraz z kaczką. Te ostatnie miałam przyjemność spróbować - podsmażone na maśle i pełne mięsa, bo w farszu znajduje się 100% mięsa żadnych innych wypełniaczy i było to czuć w smaku. Pierogi możemy zamówić, jako przystawkę ( w niższej cenie) lub jako główne danie. 



Sandacz smażony, gołąbek z kapusty i soczewicy, szalotki z tymiankiem i sos rakowy (59 zł) to kolejna propozycja głównego dania. Forma podania tego dania bardzo mi się podobała, wyeksponowana skórka ryby i delikatna marchewka pięknie współgrały. Jeśli jeszcze nie zauważyliście to proszę zwróćcie uwagę na piękną zastawę w restauracji z niebieskim wzorkiem, który powstał specjalnie dla restauracji. 



Krystian Szidel - sprawca całego zamieszania, czyli szef kuchni, który ma głowę pełną pomysłów i wciąż nas zaskakuje również w korzystaniu w pełni z sezonowości i regionalnych produktów, a przy tym wszystkim to człowiek z poczuciem humoru i gdy opowiada o jedzeniu to chce się słuchać i słuchać :). 


Szef Krystian zawsze zaskakuje mnie daniami mięsnymi, bo w restauracjach z reguły zamawiam ryby, ale wiem, że z pod Jego rąk zawsze na talerzu znajdę pyszne mięsne kąski i podobnie było z eskalopkami z polędwiczki wieprzowej (52 zł), które zaserwował z obłędną kaszą orkiszową (której receptury zdradzić nie chciał :) ), pieczonym jabłkiem i esencjonalnym sosie, a do tego kurku prosto z kaszubskich lasów.



Desery w restauracjach Sheraton to zawsze niebo w gębie, ale tą owocową szarlotką cukiernik podbił chyba wszystkie serca i kubki smakowe przy stole. Maślana kruszonka, owoce leśne, kardamonowy sos, lody waniliowe (20 zł) to mój idealny deser, dzięki któremu z każdym kolejnym kęsem odpływam do słodkich obłoczków.





Polskie Smaki Cafe to kameralna restauracja z pięknym widokiem na sopockie molo i sezonową kuchnią polską z elementami kuchni kaszubskiej w doskonałym wydaniu i towarzystwie najlepszych regionalnych trunków. 


2 komentarze:

  1. Klaudia, narobilas mi apetytu! Ostatnio przeżyłam frustrację, szukając czegoś kaszubskiego w Trójmieście, a tu proszę! Czy dania główne w wersji niedegustacyjnej są większe? Ja może bym się najadła, ale facet niekoniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powyższego menu tylko deser był pełnowymiarowy, więc na pewno - polecam się wybrać, ja zostałam oczarowana :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger