Szukaj na blogu

Polskie Smaki Cafe Sopot

Restauracja Cafe Polskie Smaki 
ul. Powstańców Warszawskich 10
Sopot
Hotel Sheraton


Restauracja Cafe Polskie Smaki to nowe miejsce na kulinarnej mapie Sopotu znajdujące się w doskonałej lokalizacji, bo z widokiem Skwer Kuracyjny i molo. W restauracji serwowane są dania kuchni polskiej i kaszubskiej spod rąk mistrza szefa kuchnia Krystiana Szidel, słodkości, które uniosą Was do nieba wytwarza Andrzej Frelak, a wszystkiemu towarzyszą najlepsze polskie wina, regionalne piwa i cydry oraz wódka z Pomorza. Wyselekcjonowane alkohole zostały dobrane przez sommeliera Andrzeja Strzeleckiego. 


Niektórzy z Was mogą kojarzyć to miejsce pod nazwą Rotunda Cafe, która zamieniła się w klimatyczną restaurację z kaszubskimi akcentami. Impulsem do powstania restauracji byli goście, którzy dopytywali o polskie smaki, a ja tak sobie myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę. W restauracji bazuje się na tradycyjnych przepisach, a w menu królują proste dania, ale takie z charakterem.






W restauracji menu będzie zmieniane sezonowo, obecnie dostępne jest menu główne oraz wkładka sezonowa z takimi smakołykami, których nie dostaniecie nigdzie indziej w Trójmieście, jak np. smażona sielawa. 
Poniżej znajdziecie menu, które miałam zaszczyt degustować - na zdjęciach znajdują się dania w wersji degustacyjnej (ceny będę podawać za pełnowymiarowe dania).


Na miejscu wypiekany jest domowy chleb na zakwasie, który w towarzystwie wędzonej piersi z kaczki, konfitury z owoców leśnych i pudru z buraków stworzył świetną mini przystawkę na początek (27 zł). 


Ucztę w Polskich Smakach warto rozpocząć od kieliszka wódki Vestal Pomorze, która powstaje z ziemniaków hodowanych w pobliżu Bałtyku. Wódka skutecznie oczyszcza kubki smakowe.



Kaszubska kuchnia od zawsze kojarzy się ze śledziami, a i tej ryby nie zabrakło w menu Polskich Smakach. Śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym, kwaśna śmietana z kozim serem, chips z ziemniaka i piklowany ogórek (21 zł). Towarzystwo wytrawnego cydru Chyliczki jest tu jak najbardziej wskazane.


'

Zupa to było chyba największe zaskoczenie dla mnie - zapewniam, że nigdzie nie zjecie zupy rybnej zakwaszanej sokiem z ogórków kwaszonych (21 zł), której historia powstania sięga wypraw rybaków - kiedy wypływali na morze jedli zupę rybną, a gdy była mdła zakwaszali ją właśnie sokiem z ogórków kwaszonych. Uwielbiam zupę rybną i ogórkową, a tu otrzymujemy dwa w jednym.




W menu głównym dostępne są trzy wariacje pierogowe - z łososiem, z kaszubskim serem i szpinakiem oraz z kaczką. Te ostatnie miałam przyjemność spróbować - podsmażone na maśle i pełne mięsa, bo w farszu znajduje się 100% mięsa żadnych innych wypełniaczy i było to czuć w smaku. Pierogi możemy zamówić, jako przystawkę ( w niższej cenie) lub jako główne danie. 



Sandacz smażony, gołąbek z kapusty i soczewicy, szalotki z tymiankiem i sos rakowy (59 zł) to kolejna propozycja głównego dania. Forma podania tego dania bardzo mi się podobała, wyeksponowana skórka ryby i delikatna marchewka pięknie współgrały. Jeśli jeszcze nie zauważyliście to proszę zwróćcie uwagę na piękną zastawę w restauracji z niebieskim wzorkiem, który powstał specjalnie dla restauracji. 



Krystian Szidel - sprawca całego zamieszania, czyli szef kuchni, który ma głowę pełną pomysłów i wciąż nas zaskakuje również w korzystaniu w pełni z sezonowości i regionalnych produktów, a przy tym wszystkim to człowiek z poczuciem humoru i gdy opowiada o jedzeniu to chce się słuchać i słuchać :). 


Szef Krystian zawsze zaskakuje mnie daniami mięsnymi, bo w restauracjach z reguły zamawiam ryby, ale wiem, że z pod Jego rąk zawsze na talerzu znajdę pyszne mięsne kąski i podobnie było z eskalopkami z polędwiczki wieprzowej (52 zł), które zaserwował z obłędną kaszą orkiszową (której receptury zdradzić nie chciał :) ), pieczonym jabłkiem i esencjonalnym sosie, a do tego kurku prosto z kaszubskich lasów.



Desery w restauracjach Sheraton to zawsze niebo w gębie, ale tą owocową szarlotką cukiernik podbił chyba wszystkie serca i kubki smakowe przy stole. Maślana kruszonka, owoce leśne, kardamonowy sos, lody waniliowe (20 zł) to mój idealny deser, dzięki któremu z każdym kolejnym kęsem odpływam do słodkich obłoczków.





Polskie Smaki Cafe to kameralna restauracja z pięknym widokiem na sopockie molo i sezonową kuchnią polską z elementami kuchni kaszubskiej w doskonałym wydaniu i towarzystwie najlepszych regionalnych trunków. 


2 komentarze:

  1. Klaudia, narobilas mi apetytu! Ostatnio przeżyłam frustrację, szukając czegoś kaszubskiego w Trójmieście, a tu proszę! Czy dania główne w wersji niedegustacyjnej są większe? Ja może bym się najadła, ale facet niekoniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powyższego menu tylko deser był pełnowymiarowy, więc na pewno - polecam się wybrać, ja zostałam oczarowana :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)