Gołąbki dla leniwych bez zawijania

Mam dla Was przepis na gołąbki bez zawijania. W gołąbkach najbardziej lubię środek, a liście kapusty zdejmuję - przepis na prawdziwe gołąbki tutaj znajdziecie. Przygotowałam dzisiaj gołąbki dla leniwych, czyli mielone z kapustą. Bardzo nam smakowało i na pewno odrobinę mniej czasu zajmuje ich przygotowanie. Domowy, jesienny obiad gotowy. 

Gołąbki bez zawijania dla leniwych
gołąbki dla leniwych bez zawijania proste szybkie danie obiadowe


500 g mięsa mielonego
woreczek ugotowanego ryżu
cebula
jajko
bułka tarta (tyle aby mięso było zwarte)
sól, pieprz czarny, majeranek, słodka papryka
mały kawałek białej kapusty

woda do zalania mięsa
2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu w kulkach
2 łyżki koncentratu pomidorowego
mąka do zagęszczenia sosu


Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, drobno posiekaną cebulą (można ją wcześniej przesmażyć na oleju), jajkiem i przyprawami.
Dodać startą na tarce lub posiekaną na małe kawałki kapustą i wymieszać z bułka tartą.
Formować kotlety podłużne wielkości typowych gołąbków. 
Kotlety można przesmażyć najpierw na patelni na rumiano lub od razu włożyć do szerokiego rondla i zalać je ponad powierzchnię wodą.
Do wody dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
Zagotować i na najmniejszym ogniu gotować około 20-30 minut. 
Przełożyć bulion do małego garnuszka, dodać przecier - doprawić do smaku jeśli trzeba i zagęścić przy użyciu mąki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger