23 gru 2016

Domowa masa makowa

Żadna gotowa masa nie równa się z tą zrobioną we własnym domu. Możemy dawkować ilość cukru, olejków zapachowych i dodać jak tylko dużo chcemy orzechów i suszonych owoców. Domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżowego makowca, kruchego makowca czy makowej choinki
Przypominam, że wszystkie przepisy na święta zebrane są tutaj

Domowa masa makowa

500 g maku mielonego
litr mleka
250 g cukru
50 g masła
10 g drożdży
kilka kropelek olejku migdałowego
około 150 g orzechów i suszonych owoców (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina)
łyżka skórki pomarańczowej
2 białka


Mak zalać mlekiem ponad powierzchnię, zagotować i gotować około 5 minut. 
Wyłączyć palnik i zostawić mak na około 20 minut w mleku.
Po tym czasie odsączyć na gazie lub sicie o małych oczkach, a następnie zmielić (można użyć mak mielony i pominąć ten krok).
Dodać posiekane bakalie, suszone owoce i skórkę pomarańczową.
Drożdże rozmieszać z cukrem, stopionym masłem i olejkiem migdałowym, a potem dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.




1 komentarz :

  1. Jestem zwolenniczką robienia masy makowej samodzielnie. Smakuje zdecydowanie lepiej i ma się świadomość tego, co w tej masie jest. Bardzo fajny wpis i ładne zdjątka. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF