Najprostszy blok czekoladowy

Blok czekoladowy to jedna z najprostszych słodyczy, jakie można przygotować w domu. Sprawdzi się na co dzień, ale też na świątecznym stole dla łasuchów, a można też kawałki bloku podarować na prezent. Swoim pysznym i słodkim przepisem podzieliła się ze mną koleżanka Asia - dziękuję :). 
Na blogu znajdziecie mniej klasyczną wersją, na słodkim kakao i z różowymi piankami - klik.

Blok czekoladowy

3/4 kostki margaryny (około 190 g)
7 łyżek mleka
2 łyżki kakao ciemnego
3/4 szklanki cukru
250 g mleka w proszku
200 g herbatników

Mleko, cukier, kakao i margarynę podgrzewać w rondlu aż się składniki połączą.
Zdjąć z palnika, wsypać mleko i wymieszać porządnie rózgą lub mikserem.
Dodać połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i zostawić do ostudzenia w lodówce. 
Podawać pokrojony na niewielkie kawałki.





1 komentarz:

  1. To takie proste? To dzisiaj próbuje :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger