Schab faszerowany żurawiną

Na świątecznym stole w formie wędliny sprawdzi się schab faszerowany żurawiną. Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie tu. 


Schab faszerowany żurawiną i śliwkami

1,5 kg schabu
marynata: olej, łyżka octu z czerwonego wina, słodka papryka, pieprz ziołowy, pieprz czarny
garść suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek

Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nimi mięso, zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. 
Naciąć mięso wzdłuż w kilku miejscach, a w te kieszonki powciskać suszoną żurawinę i śliwki.
Włożyć mięso do worka do pieczenia i piec przez 1,5 godziny w temp. 180 st.C.
Można podawać na ciepło lub zimno w formie wędliny.



1 komentarz:

  1. O jaki fajny i soczysty! Nie jadłam z żurawina nigdy Zawsze nudny ze Sliwka a tu prosze! Super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger