Pizza z salami i rukolą

Odkąd nauczyłam się robić pizzę to pojawia się ona u nas na wszystkie większe uroczystości. Wciąż eksperymentuję z ciastem i to jest najlepsze, jakie udało mi się zrobić. Dodatek prawdziwej włoskiej mąki, semoliny sprawia, że pizza smakuje, jak w dobrych pizzeriach.

Pizza (na semolinie) z salami i rukolą
ciasto na pizzę:
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki semoliny (włoskiej mąki typ 00)
opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
około szklanki ciepłej wody

sos pomidorowy:
pół litra passaty pomidorowej
po łyżeczce: cukru, soli, ziół prowansalskich

salami 
żółty ser tarty 
pieczarki
rukola
cebula
mozzarella

Wszystkie składniki na ciasto do pizzy zagnieść ze sobą.
Zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
W tym czasie zagotować passatę pomidorową z przyprawami i gotować aż zgęstnieje około 10 minut. 
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, cienko wywałkować na placek o średnicy 30 cm lub duży prostokąt.
Wierzch polać sosem pomidorowym, następnie ułożyć warstwę żółtego sera, pieczarek, pokrojonej cebuli w piórka i salami.
Piec przez 30 minut w temp. 200 st.C. 
Przed końcem pieczenia rozłożyć kawałki mozzarelli na pizzy. 
Przed podaniem posypać rukolą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger