26 sty 2017

Sezamowy krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu kojarzy mi się z zimową porą, bo właśnie wtedy zazwyczaj ją robią. Bulwy topinamburu dostępne są teraz w dwóch najpopularniejszych marketach, więc jeśli chcecie spróbować czegoś innego to polecam. Wszystkie moje przepisy na zupy dostępne są tutaj

Sezamowy krem z topinamburu


500 g topinamburu
2 ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do smażenia
szklanka mleka

paluch sezamowy
czarny sezam
olej sezamowy

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać plasterki czosnku i chwilę razem smażyć.
Wrzucić obrane bulwy topinamburu i ziemniaków (pokrojone na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej się ugotują). 
Całość zalać wodę ponad powierzchnię warzyw.
Gotować około 15 minut - do miękkości warzyw.
Zmiksować na krem przy użyciu blendera i doprawić do smaku przyprawami.
Wlać szklankę mleka, zagotować i podawać zupę z paluchem posypaną czarnym sezamem oraz polaną olejem sezamowym.  



2 komentarze :

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF