Tort kajmakowy - 5 przyjemności w życiu

Dzisiaj przepis na tort kajmakowy z brzoskwiniami, który jest niebywale lekki i pyszny - sama przyjemność coś takiego zjeść albo jeszcze większa komuś przygotować. Warto pamiętać o przyjemnościach w życiu i czerpać z nich jak najwięcej, dlatego dzisiaj mam dla Was także 5 propozycji przyjemności z jakich powinno się korzystać:

1. Jedzenie - oczywiście nie mogło go u mnie zabraknąć; jest wiele produktów, które potrafią nam dostarczyć hormon szczęścia, czyli serotoninę, która powstaje pod wpływem rozpadu tryptofanu, a ten znajduje się np. w halibucie, jajkach, awokado czy bananach; czekolada też podobno dobrze działa na nasz mózg :).
2. Spotkania z bliskimi - czerp radość tu i teraz, z tego co masz; nastrajaj się pozytywnymi ludźmi, doceniaj to, że są dla Ciebie i z Tobą; połączenie propozycji pierwszej z drugą to wspólne wyjście do restauracji - moja lista sprawdzonych restauracji tu
3. Pasje - znajdź swoje hobby, może to być gotowanie, fotografowanie, czytanie książek, rozwiązywanie krzyżówek, sadzenie kwiatków czy jeżdżenie na rolkach; w trudnych chwilach warto oddać się pasji, która przywróci nam wiarę w siebie i doda pewności.
4. Podróże - nieważne małe czy duże, życie jest krótkie i trzeba korzystać z każdej chwili; możesz wybrać się na drugi koniec miasta albo na drugi koniec Polski, a nawet polecieć gdzieś w ciepłe kraje (wpis z Krety tu); podróże nastawiają nas optymistycznie i kształtują naszą duszę. 
5. Spróbuj szczęścia - każdemu z nas przydałoby się odrobinę szczęścia, a nuż udałoby nam się wygrać kilka milionów złotych na jedną ze wspaniałych podróży do kraju, o którym zawsze marzyliśmy. Wiem, takie sytuacje rzadko się zdarzają, ale przynajmniej raz w życiu warto spróbować i zagrać np. w Euromillions online, nigdy nie wiadomo może akurat trafi nam się wielka wygrana. Jak to się mówi, kto nie próbuje ten nie wygrywa ;).

I pamiętajcie najważniejsze to czerpać przyjemności z tego, co już mamy na wyciągnięcie ręki i z małych rzeczy. Dodalibyście coś do listy? 


Tort kajmakowy z brzoskwiniami

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

do nasączenia:
2-3 kieliszki likieru (u mnie z białej maliny)

krem:
500 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
400 g kajmaku
puszka brzoskwiń

do ozdoby:
100 g kajmaku (tzw. kremu krówkowego) 

wiśnie kandyzowane
płatki migdałów

Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielić od żółtek,  białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier, a następnie dodawać po kolei żółtka miksując porządnie.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia, a potem
 przekroić na 3 części. 

Przygotowanie kremu: 
Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, wmieszać mascarpone i kajmak.


Składanie:
Blaty biszkoptu nasączyć likierem.
Na pierwszym blacie rozłożyć część kremu kajmakowego i kawałki brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie wyłożyć część kremu i owoce.
Przykryć ostatnią częścią biszkoptu i wierzch wysmarować cienko warstwą kajmaku.
Resztę kremu rozsmarować po bokach tortu, ale także delikatnie na górze.
U mnie boki tortu przeciągnięte są łyżeczką żeby wyglądały efektownie, a na wierzchu szprycą z końcówką W1 wycisnęłam różyczki, które ozdobiłam wiśniami.
Środek tortu obsypałam płatkami migdałów.






4 komentarze:

  1. Taki tort chętnie zjadłabym na swoje urodziny, muszę zapamiętać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny, bardzo lekki i puszysty :)

      Usuń
  2. pycha, pycha, pycha kocham słodkości

    OdpowiedzUsuń
  3. super torcik:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger