Biała kiełbasa pieczona w piwie

Gotowana biała kiełbasa nigdy nie była moją ulubioną potrawą. Zupełnie inaczej jednak smakuje biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkiem musztardy i miodu, to nowoczesna wersja jej podania, która polecam podać na wielkanocny obiad.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc tutaj. 

Biała kiełbasa pieczona w piwie
5-6 białych kiełbas
2 cebule
2 łyżki miodu
3 łyżeczki musztardy
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia
0,5-1 szklanki piwa jasnego

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę wymieszać z majerankiem i ostrą papryką.
Jedną część cebuli wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na cebulę wyłożyć kiełbasy. 
Miód rozmieszać z musztardą i tą mieszanką posmarować mięso.
Wlać piwo do naczynia.
Wyłożyć na wierzch mięsa resztę cebuli. 
Piec przez 30 minut w temp. 180 st.C. 



6 komentarzy:

  1. A co z piwem?
    I czy na czas pieczenia zakrywamy naczynie pokrywą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, tak zamykamy :)

      Usuń
  2. już nie mogę się doczekać świąt i białej kiełbaski, Twoja wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kiełbasa jest surowa czy parzona, jeśli surowa to czy wcześniej trzeba ją odgotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być parzona, może być surowa - lepiej smakuje surowa, ten sam czas pieczenia. Nie trzeba obgotowywać.

      Usuń
  4. Uwielbiam pieczoną kiełbaskę :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger