7 kwi 2017

Keks przepis

Odwieczny dylemat - czy keks to ciasto wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Mnie kojarzy się z Wielkanocą, bo to w końcu taka trochę babka tylko, że z bakaliami w środku. Częstujcie się rodzinnym przepisem :). 
Wszystkie przepisy na Wielkanoc tu. 

Keks z bakaliami Babci Marysi

8 dużych jajek
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kubek bakalii: rodzynek, suszonych fig, orzechów, skórki pomarańczowej

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.
Dorzucić bakalie i wymieszać.
Ubić pianę z białek i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
Piec w dwóch dużych keksówkach ok. 40 minut w temp. 180 st.C.



2 komentarze :

  1. Byliśmy ze znajomymi w pierogarni Mandu w Gdańsku na Elżbietańskiej. Miała to być smaczna, miła kolacja. Ale nic z tego nie wyszło...W pierogarni panuje nieznośny hałas, ( w Oliwskiej pierogarni dochodzą jeszcze koszmarne odgłosy z kącika, w którym rodzice pozostawiają swoje dzieci ku własnej wygodzie i utrapieniu innych gości, obrzydzając jedzenie pierogów, które są całkiem dobre). Dopełnieniem był fakt, że do lokalu przyszli (i byli wpuszczeni!) klienci z psami. Jedzenie czegokolwiek w odległości pół metra od czochrającego się bez przerwy, kręcącego, śliniącego i szczekającego psa jest nie tylko nieapetyczne ale i nieestetyczne, a zwyczajnie mówiąc, obrzydliwe. Jak na ironię, w serwisie TripAvisor, który zachęcając i reklamując ten lokal, pytając klientów o opinie na temat lokalu, pyta czy oni są halal. Jakiś schizofreniczny i pokrętny sposób rozumowania. Obsługa chyba nie ogarnia, same młode dziewczyny, które starają się, ale to za mało, żeby dać napiwek. Pierogi mają dość dobre, ale nie rewelacyjne. Bo o wiele pyszniejsze, zupełnie jak u babci, jedliśmy niedawno w Pierogarni Pruszcz Gdański, przy wylocie na Tczew. Parę smaków, smakowity barszczyk, pomysłowe naleśniki, a lokal samoobsługowy, bez zadęcia. I bez psów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie polecalałam Mandu, dziękuję za szczerą opinię. Pierogi jadłam tam raz różne, poprawne i tyle, obsługa wtedy była kiepska i ciasta bez szału ale to było na początku istnienia restauracji.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF